2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Megtévesztésig hasonló utánzatok készülnek Ötziről

2016. április 20. 16:46 MTI

Másolat készült több példányban Ötzi testéről, hogy amerikai tudósok és egyetemisták is közelebbről tanulmányozhassák az 5300 éve az Alpokban jégbe fagyott múmiát. A megtévesztésig hasonló utánzatok gyantából készültek egy többlépcsős folyamat eredményeképpen. Kézzel festette őket Gary Staab ismert amerikai paleoművész.

A másolatok a New York-i Cold Spring Harbour DNS Oktatóközpont (DNALC) felkérésére készültek, az intézmény ugyanis saját tárlatot szentelne Ötzinek. A kópiákat 2017-től vándorkiállításra viszik az Egyesült Államokban és Kanadában - mondta el szerdán Angelika Fleckinger, a Dél-tiroli Régészeti Múzeum igazgatója a másolatok bemutatásakor az észak-olaszországi Bolzanóban.

A rézkorban, 5300 éve élt Ötzi múmiáját 1991 szeptemberében fedezték fel 3210 méter magasságban, az olasz-osztrák határon húzódó Ötz-völgyi Alpokban. Vizsgálatok szerint vélhetően negyven éves kora előtt, időszámításunk előtt 3359 és 3105 között halt meg. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek.

Az Ötzi testéről már meglévő, számítógépes tomográfiával készült felvételek szolgáltak a kópiák alapjául. Az adatok segítségével gyantából háromdimenziós nyomtatóval, egy folyadékfürdőben légzár alatt lépésről lépésre készült el a másolat.

Végül Staab és csapata több hónapon át tartó aprólékos munkával tovább pontosította és kézzel megfestette Ötzi testét. A többszörösen kitüntetett művész végezte már kihalt állatfajok rekonstrukcióját is fontos amerikai múzeumok számára. Összesen három méretarányos kópia készült: két példány kerül a DNALC-hez, egy pedig a Dél-tiroli Múzeumba. A DNALC a világ első DNS-kutatólaborja, amely annak szentelte működését, hogy a széles nyilvánosság számára is érthetővé tegye a genetikát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár