2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Medvebőrből készült fejfedőt viselt Ötzi

2016. augusztus 18. 18:00 MTI

Többféle bőrből készült ötlözetet, köztük barnamedvebőr fejfedőt viselt Ötzi, amikor 5300 éve meghalt az Alpokban - derítették ki az Bolzanói Európai Akadémia kutatói. A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár.

A szakemberek genetikai elemzésnek vetették alá a gleccsermúmián talált állatszőrből készült nagyon jó állapotban fennmaradt öltözetet és bőrtegezt. Niall O'Sullivan, az akadémia kutatója és társai a Scientific Report folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban azt is kimutatták, hogy Ötzi öltözetének más darabjai háziasított állatok bőréből, szőréből készültek.

Az anyagok többfélesége azt jelzi, hogy Ötzi háziasított birka-, marha- és kecskebőrből, valamint vadállatok bőréből készítette ruháit, köztük kabátját, amely legalább négy különféle kecske- és birkabőrből készült. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a rézkori emberek gondosan kiválasztották a különböző vad-és háziállatokat, amikor ruhák alapanyagait keresték. Világossá vált, amit már tudtunk, hogy Ötzi növénytermesztő, állattenyésztő volt, illetve az, hogy az általa használt élelmiszerek és alapanyagok többsége házi forrásból származott. Korábbi kísérletekből tudjuk, hogy élelmét vadon élő állatokból is kiegészítette, halála előtt elfogyasztott utolsó étke kecskehús és szarvas volt - magyarázta Niall O'Sullivan.

A kutatók Ötzi ruházatáról kimutatták, hogy nadrágja kecskebőrből, cipőfűzője marhabőrből, ágyékkötője birkabőrből, tegeze őzbőrből, sapkája medvebőrből, kabátja kecske- és birkabőrből készült. A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek. A tetem feltárásakor még nem létezett az a korszerű DNS-elemzés, amellyel a mostani vizsgálatokat folytatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ötzi "ruhatára"

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár