2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keresztúton Kelet és Nyugat között: Hongkong felemelkedése

2023. január 20. 20:20 Múlt-kor

Kína 182 éve, 1841. január 20-án engedte át Hongkongot a hatalma csúcsán álló Brit Birodalomnak. Őfelsége alattvalói közül kevesen fogadtak volna arra, hogy a szigetet 156 évvel később gyarmatbirodalmuk egyik utolsó maradványaként fogják visszaadni a kontinensnyi országnak.

Hong Kong
Az egyik legkorábbi, Hongkongot ábrázoló festmény. A vízparti telepből lett később Victoria városa

Bár a kereskedelmi telep hivatalosan csak az 1842. augusztus 29-én aláírt, első ópiumháborút lezáró nankingi békével került a tengeri nagyhatalom fennhatóság alá, a britek már 1841 elején a sziget tényleges urának számítottak.

A következő években számos kínai és brit kereskedő érkezett a rohamosan fejlődő szigetre a meggazdagodás reményében, sokan pedig a Kínát gyakran sújtó természeti csapások, lázadások elől menekülve választották Hongkongot menedékül.

1860-ban a túlnépesedő szigethez csatolták a Kaulung-félsziget bizonyos részeit. 1898-ban újabb, ezúttal 345 négyzetmérföldes (945 négyzetkilométeres), Hongkong addigi méreténél tizenkétszer nagyobb kiterjedésű területet vették bérbe a britek Új Területek néven, 99 évre.

Bár a brit uralom alatt álló Hongkong rohamléptekkel fejlődött az évek során, de a történelem viharait a koronagyarmat sem kerülhette el.

Az 1894-es pestisjárvány során két hónap alatt több tízezren vesztették életüket, és a fertőzés utóhatásai egészen 1929-ig megkeserítették a lakosok életét.

De nem csak a természeti csapások pusztítottak. A japánok 1941 decemberében foglalták el Hongkongot. A császári katonák egyes becslések szerint több ezer nőt erőszakolták meg a győzelmet követő hetekben.

Az 1945 augusztusáig tartó megszállás alatt a félelemben tartott lakosság folyamatos élelmiszerhiánnyal küzdött, 1944-ig jegyrendszer volt érvényben.

Hongkong népessége 1945-ig – a munkanélküliek kontinentális Kínába történő áttelepítésének köszönhetően – 1,6 millióról 600 ezerre csökkent.

A koronagyarmat azonban magára talált, és a britek 1997. július 1-jén egy ereje teljében lévő, virágzó Hongkongot adhattak át – ünnepélyes keretek között – a kínaiaknak.

A béke azonban nem tartott örökké, a kiadatási törvény módosításából fakadó 2019-es tüntetéshullám a régió történetének egyik legnagyobb politikai válságához vezetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár