2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Húsz éve gyilkolták meg Indira Gandhit

2004. november 2. 10:00

"Ha ma meghalok, minden csepp vérem új erőt ad a nemzetnek" - mondta a meggyilkolása előtti estén, egy nagygyűlésen Indira Gandhi indiai miniszterelnök.

http://www.congresssandesh.com
Indira Gandhi
Húsz évvel ezelőtt, 1984. október 31-én, helyi idő szerint reggel 9-kor Új-Delhiben két férfi 16 lövéssel agyonlőtte India miniszterelnökét, Indira Gandhit. A jelentések szerint Gandhi a kertjén haladt át, mikor a halálos lövések érték. Azonnal kórházba szállították, ahol elkezdték a golyók kioperálását, ám a gyors beavatkozás ellenére a miniszterelnök a merénylet után másfél órával meghalt.


A két támadó maga is a miniszterelnök testőrségéhez tartozott, egyiküket a biztonságiak a helyszínen agyonlőtték, a másikat kritikus állapotban kórházba szállították.


A merénylők szikh szélsőségesek voltak, akik a szikh szentély, az Aranytemplom júniusi ostromát akarták megbosszulni a miniszterelnök meggyilkolásával. A pandzsábi szikh szeparatisták bázisa elleni támadást Indira Gandhi rendelte el. Gandhi a templom elleni támadás után - melyben 1000 ember vesztette életét - rengeteg halálos fenyegetést kapott.


Híres merényletek
A Múlt-kor összeállítása a politikai merényletek történetéről - Julius Caesartól Erzsébet királynén át John F. Kennedyig.
Indira Gandhi 1917. november 19-én született Allahabad-ban, apja Dzsaváharlál Nehru, az angol gyarmatosítók elle-ni  függetlenségi harc egyik vezetője volt. A függetlenség elnyerése után fontos állami tisztségeket töltött be. 1966-77 között, majd 1980-tól haláláig miniszterelnök volt. A meggyilkolása előtti estén, egy politikai nagygyűlésen ezt mondta: "Nem bánom, ha az életemet a nemzet szolgála-tában fel kell áldoznom. Ha ma meghalok, minden csepp vérem új erőt ad a nemzetnek."


A merénylet után országszerte megemelték a biztonsági készültséget. A biztonsági erők a kórházba és a miniszterelnöki rezidenciára vezető utakat lezárták, Delhit pedig körülvették. Az indiai kormány azonnal összeült, hogy kiválasszák Indira Gandhi utódát.


A merénylet hírére országszerte összecsapások robbantak ki a hinduk és a gyilkossággal gyanúsított szikh-ek között. A feldühödött hinduk szikh templomokat gyújtottak fel, szikh tulajdonban lévő üzleteket támadtak meg, és kőzápor zúdult India szikh származású elnökének, Zai Singh-nek a gépkocsijára. Delhiben a négy fő feletti utcai csoportosulásokat feloszlatták. A Delhiben felállított menekülttáborokban a következő napokban 35 000 szikhet szállásoltak el.


http://open-site.org
Radzsiv Gandhi
A következő napokban mintegy 1000 ember lett az összecsa-pások áldozata. Az erőszakhullám csillapítása érdekében a városokba kellett vezényelni a hadsereget.


Indira Gandhi fia, Radzsiv Gandhi 12 órával anyha halála után letette a miniszterelnöki esküt, a decemberben tartott válasz-tásokon pedig - a Kongresszus-párt élén - elsöprő győzelmet aratott. A két merénylő közül az életben maradtat két másik férfival együtt 1986. januárjában halálra ítélték és kivégez-ték.


Radzsiv Gandhi 1991. május 21-én maga is öngyilkos me-rénylet áldozata lett, melyet sri lanka-i szeparatista tamilok követtek el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár