2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hódmezővásárhely egykori fényképészmesterének munkáiból nyílik kiállítás

2024. június 19. 13:20 MTI

A 20. század második felének maghatározó hódmezővásárhelyi fényképészmestere, a száz éve született Lusztig Imre fotográfusra emlékező kiállítás nyílik pénteken a Tornyai János Múzeumban – tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

múzeum
Lusztig Imre ( Kép forrása: Facebook/ Tornyai János Múzeum)

Lusztig Imre 1924. június 10-én született Hódmezővásárhelyen, és a helyi református gimnáziumában érettségizett 1942-ben.

Eredetileg zenei pályára készült - kiválóan zongorázott, tangóharmonikázott és énekelt -, azonban a zsidótörvények korlátozásai miatt nem mehetett tovább a felsőoktatásba, ezért szakmát kellett tanulnia. Választása végül a fényképészestre esett, és így lett 1942 augusztusától Plohn József (1869-1944) egyik utolsó tanítványa.

A második világháborút követően tett fényképész mestervizsgát. Néhány évig önálló műtermet működtetett, majd az államosítás a Fényképész Szövetkezetbe kényszerítette, amelynek alig több mint egy évig, 1951-52 között volt tagja, illetve elnöke.

Legendás és közismert, Kálvin tér 3. szám alatti műtermét iparengedélyének ismételt kiváltását követően, 1957. március 17-én nyitotta meg, ahol 46 évig dolgozott. Több hazai és nemzetközi fényképkiállításon eredményesen vett részt fotóival.

Számos oklevelet, szakmai elismerést kapott. A hatvanas-hetvenes években főleg igazolványképeket, családi, esküvői és gyermekfotókat készített, majd 1980-as évektől - nyugdíjba vonulását követően - leginkább tablófotózást vállalt.

Számos helytörténeti könyvben jelentek meg reprodukciói és fotói. 2003. szeptember 9-én hunyt el.

A Lusztig Imre (1924-2003), a zeneértő fényképész emlékezete című kiállításon a fotográfus több mint fél évszázados pályafutásának alkotásaiból látható válogatás, főként családi, portré-, csoport- és tablóképekből.

A fotók mellett a szeptember közepéig látható tárlaton tangóharmonikája, műtermének ikonikus majolika padlóvázája és fényképészeti eszközei is helyet kaptak.

A pénteki megnyitó követően, szombaton, a múzeumok éjszakáján a kiállítást rendező Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus tárlatvezetésen kalauzolja az érdeklődőket a Lusztig-fotográfiák között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár