2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hatalmát féltve ölte meg saját fiát is a vérszomjas Rettegett Iván cár

2020. november 14. 08:38 Edward Collins

Novgorod „megbüntetése”

A fiú kegyetlenség tekintetében felvette a versenyt az apjával, merthogy az uralkodó már fiatal korától kezdve magával vitte gyermekét nem csupán a tanácsülésekre, hanem a kínzásokra, sőt az orgiákra is.

Egy Oderborn nevű krónikás azt állította, olyan nagy volt az összhang köztük, hogy még a szeretőiket is kölcsönadták egymásnak. A trónörökös már 15 évesen aktívan kivette részét a lengyelekkel való szövetkezéssel vádolt kereskedővárosban, Novgorodban rendezett mészárlásból.

Iván és fia az opricsnyikok, valamint 1500 sztrelec élén 1570. január 8-án vonult be a városba, de már az odafelé vezető úton is halomra gyilkoltak mindenkit. A városban pribékjeik élén minden képzeletet felülmúló vérengzést rendeztek: anyákat kínoztak meg gyermekeik előtt, nyelveket, orrokat vágtak le, sokakat kiheréltek, másokat tűzön sütöttek meg. Apa és fia majd minden egyes kivégzéssorozat után jámboran tért be a templomba. Az újabb kutatások 2 ezer és 12 ezer közé teszik a mészárlás áldozatainak számát.

Iván uralkodása utolsó időszakában egymást érték a külpolitikai kudarcok. A krími tatárok 1571-ben Moszkváig nyomultak előre, és felégették a várost, az 1558 óta zajló livóniai háború utolsó szakaszában, 1581 őszén pedig a lengyel seregek törtek be a lengyel király és litván nagyfejedelem, Báthory István vezetésével az országba.

Miközben a Karéliát és Észtországot már meghódító svédek megszerezték a Finn-öböl kulcsát, Narvát, Báthory augusztusban a fősereggel Pszkov erődjét támadta. A bojárok segítséget kértek a vonakodó, menekülésben gondolkodó, megalázó békére hajló cártól, mondván, ő vagy fia, Iván álljon a Pszkov felmentésére küldendő csapatok élére.

Mivel néhány perccel a bojár küldöttség megjelenése előtt a trónörökös hasonló hadműveleteket vázolt fel neki, a cár meggyőződésévé vált, hogy összeesküvést szőnek ellene, amelynek végső célja utódja hatalomra segítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A fiatalon elárvult Iván hamar átvette a hatalmat a bojároktól, és bizánci rítus szerint minden oroszok cárjává koronáztatta magát világos jelét adva annak, hogy Moszkva a harmadik RómaMiután hatalma alá hajtotta a maradék európai tatár kánságokat, kezdetét vette Szibéria orosz meghódításaDühkitörések, bűnbánat, orgiák és szadizmus jellemezték1567 és 1570 között már senki sem érezhette magát biztonságban. Mindennaposakká váltak a fővárosban a szadista gyilkosságok, a kínzások és a tömeges terror.A mentálisan instabillá vált, eszét vesztett Iván 1581 őszén előbb az állapotos menyét rugdosta össze, majd a fiát verte halálraMiután a fiú elhunyt, a cár éjjelente alva járva „kísértette” a palotát, nappal pedig gyakran ordított tehetetlen dühében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár