2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan megnyitja kapuit Pompeji ókori gyorsétterme

2021. augusztus 9. 10:29 MTI

Csütörtökön megnyitják a látogatók előtt azt az ókori gyorsétkezdét, amelyet tavaly tártak fel Pompejiben – közölte a régészeti park igazgatósága.

A régészek decemberben jelentették be, hogy a Pompejiben folyó ásatásokon egy egész ókori gyorsétkezdét sikerült feltárni, amely páratlanul jó állapotban maradt fenn.

Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park vezetője akkor elmondta, hogy miközben eddig az ásatásokon nyolcvan falatozó maradványai kerültek elő, először sikerült teljes egészében kiásni a várost egykor betemető vulkáni láva és hamu alól egy úgynevezett thermopoliumot, meleg ételeket kínáló étkezdét.

Az ókori gyorsétterem pultjának egy részére 2019-ben bukkantak rá a régészeti helyszínen. A kutatók azóta szakadatlanul dolgoztak a teljes étkezde feltárásán: sikerült kiszabadítani a pultot, amelynek tetején széles mélyedésekben tartották a meleg ételeket tároló edényeket, akárcsak egy mai gyorsétteremben, ahol a pultba süllyesztik a leveseskonténereket.

A pulton még mindig jól látható a sárga színű festék és egy kakas, valamint egy kacsa freskója. Ezek nemcsak dekorációként szolgáltak, hanem valószínűleg a menüt is reklámozták.

Valeria Amoretti, a pompeji régészcsoport antropológus tagja szerint a freskók részben azokat az ételeket és italokat ábrázolták, amelyeket helyben árultak.

A fogásokat tartó edényekben többek között kacsacsonttöredéket, valamint kecske, sertés, hal és csiga maradványait fedezték fel.

Az ókori gyorsétkezde jó helyen állt, egy kis térre nyílt, amelyen egy szökőkút is volt, és a közelében egy másik thermopolium is volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár