2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Ha egy szent megbocsát

„Ezer köszönet a szentnek. Sokáig éljen Jézus Krisztus!” – suttogta 2014. december 17-én II. János Pál pápa sírjánál egy középkorú török férfi, s közben egy virágcsokrot helyezett el a néhány hónappal korábban szentté avatott egyházfő végső nyughelyén. Bár az ősz hajú, egyébként Olaszországban vízum nélkül tartózkodó látogató látszólag nem sokban különbözött a Szent Péter-bazilikában található síremléket aznap felkereső több ezer turistától, valójában nagyon is kilógott a sorból. Ő volt az egyetlen, aki korábban megkísérelte meggyilkolni II. János Pált.

Mehmet Ali Ağca 1981. május 13-án 17 óra 17 perckor lőtt rá a katolikus egyházfőre, aki éppen audienciát tartott a Szent Péter téren összegyűlt több ezer hívő előtt. A merénylő 9 mm-es Browningjának négy golyója a pápát találta el, további kettő pedig két turistát sebesített meg. A vatikáni biztonsági szolgálat vezetője több hívő – többek között egy apáca – segítségével azonnal elfogta Ağcát. Az egyházfőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Bár vérállományának közel háromnegyedét elveszítette, a többórás műtét sikeresnek bizonyult. Ağcát 1981 júliusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Bár a merénylet háttere máig homályos, a szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy – Ağca vallomásának megfelelően – a KGB és a bolgár titkosszolgálat is érintett volt az ügyben. II. János Pál ugyanis nem rejtette véka alá antikommunizmusát, ez pedig nem sokkal a pápa hazájában, Lengyelországban történt viharos események után, a hidegháborús feszültségek ismételt fellángolásának időszakában elegendő indokként szolgálhatott a népszerű egyházfő félreállításához.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2017. különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Olvasta már?
Bezár