2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

A londoni sörcunami

A londoniak nyugodt életét 1814. október 17-én, hétfőn egy (rém)álomba illő katasztrófa verte fel: a főváros legnagyobb sörfőzdéjének fatartályai felmondták a szolgálatot, aminek következtében másfél millió liter „folyékony kenyér” ömlött az utcára. A „sörcunami” 9 ember halálát okozta.

A Meux and Company Brewery 1810-ben a mai London központjának főútján, a Tottenham Court Roadon építette fel a „The Horse Shoe”-ra keresztelt sörgyárát. A komplexum legnagyobb tartálya 6,7 méter magas volt, benne pedig 135 ezer gallon (610 ezer liter) erjesztett barna sört tároltak.

Az ominózus nap délutánján a fából készült tartály körüli egyik vaspánt nem bírta a terhelést és elpattant. Egy órával később az egész tartály meghasadt, és olyan félelmetes erővel szabadult ki belőle az erjedésben lévő forró ital, hogy a gyár hátsó kőkerítését is játszi könnyedséggel átszakította. Miután a folyam több tartályt és egyéb tárolót is megrongált, összesen 1,47 millió liternyi sör ömlött ki az utcákra. A gyár a St. Giles szegénynegyedben állt, amely a korabeli London legnépesebb kerületének számított: a terület olcsó pincelakásaiban főként prostituáltak, nélkülözők, valamint bűnözők éltek.

Az árvíz percek alatt elérte a George Street, illetve a New Street vonalát, és többméteres hullámmal tarolta le az épületeket. Két ház azonnal összedőlt, az egyikben Mary Bamfield és négyéves leánya a szomszéd gyermekkel éppen teát készített, a fiatalok életüket vesztették. Egy másik ház alagsorában az előző napon elhunyt kétéves kisfiú virrasztását tartották, az öt hozzátartozónak esélye sem volt kijutni a föld alól, nyomban belefulladtak a habzó áradatba.

A hullámok a Tavistock Arms nevű kocsmába is betörtek, amelynek teteje beomlott, a tizenéves Eleanor Cooper csapos halálát okozva. A kutatások szerint aznap összesen nyolc ember veszítette életét a bizarr szerencsétlenségben, három sörfőzőmunkást még idejében sikerült kimenteni a habokból, a negyediket pedig a romok alól húzták ki.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2017. különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár