2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félmilliárd euróról indul a világ egyetlen Caravaggio-freskóval bíró villájáért folyó vetélkedés

2021. október 26. 16:03 MTI

Eladó a világ egyetlen olyan villája, amelyet egy Caravaggio-freskó díszít. A római Villa Aurorára a januári árverésen majdnem 500 millió eurós (172 milliárd forintnál) kikiáltási árnál kezdődik a licitálás a The Guardian brit napilap online kiadása szerint.

A villa mennyezetét díszítő freskó 2,75 méter széles. A képen Jupiter, Neptunus és Pluto látható. A falfestményt Francesco Maria del Monte bíboros rendelte meg az olasz mestertől a 16. században. A főpap a házában lévő alkímiai laborba szánta a képet.

A Róma szívében, az elegáns Via Veneto környékén fekvő villát magas falak övezik. Del Monte a villa megvásárlása után át is rendezte, mielőtt megbízta Caravaggiót, hogy fesse meg a freskót a kis helyiség plafonjára – mondta el a képet felbecsülő Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora.

Nehéz volt beárazni – hangsúlyozta a professzor –, mivel ez az egyetlen freskó, amelyet Caravaggio valaha is készített, így nem volt mihez viszonyítani.

Zuccari 310 millió euróra (113 milliárd forintra) értékelte a freskót, amelyet Caravaggio húszéves korában festett. A teljes ingatlan január 18-án kerül árverésre, a kikiáltási ár 471 millió euró (172 milliárd forint).

Az épületben a barokk festő, Guercino freskói is megtalálhatók, ezeket a Ludovisi család rendelte meg, akik megvásárolták az ingatlant Del Montétól.

A Villa Aurorát a tulajdonos, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg 2018-ban bekövetkezett halálát követő hosszas örökösödési vita után hirdették meg eladásra. Zuccheri szerint a világon egyedülálló az árverésre kínált ingatlan, amelynek más látványosan dekorált szobái is vannak.

A villa műemléki védelem alatt áll, és az olasz államnak elővásárlási joga van rá. Zuccheri szerint az államnak ugyan joga van arra, hogy megvegye a villát a leütési áron, csak az a kérdés, hogy ilyen magas összegért képes lesz-e erre.

Bárki is legyen a vásárló, további 11 millió euróba (4 milliárd forintba) fog kerülni a felújítás.

2019-ig a Villa Aurorát és kertjét csak havonta egyszer, privát vezetés keretében kereshették fel az érdeklődő turisták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár