2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fél évszázada nem látott mennyiségű római kincsre bukkantak Toszkánában

2022. november 9. 11:26 MTI

Huszonnégy, kiváló állapotban fennmaradt nagyobb bronzszoborra, szobrocskákra és rengeteg pénzérmére bukkantak egy római kori termálfürdő romjai alatt Toszkánában, szakértői vélemények szerint a páratlan lelet a legjelentősebb a maga nemében a riacei bronzszobrok felfedezése óta.  

szobor
Kép forrása: NorthFoto / Xinhua News Agency / eyevine

A 2300 éves szobrokra az elmúlt két hétben találtak rá a Rómától 160 kilométerre északra fekvő, mintegy 1600 lakosú San Casciano dei Bagniban, ahol három éve kezdődött el az ókori romok feltárása.

A páratlan lelet egy meleg vizes medencékkel, teraszokkal, szökőkutakkal és oltárokkal teli szentélyből került elő, amelyet legalább az i. e. 3. században építhettek, és az i. u. 5. századig üzemelhetett – közölte Jacopo Tabolli sienai régészprofesszor. A szentélyt a kereszténység elterjedését követően bezárták, de nem rombolták le – tette hozzá a szakértő.

A szobrok között istenségeik, például Hygeia, az egészség istennője, Apollo, a művészetek istene, valamint  uralkodók, fiatal katonák is vannak. Közülük öt csaknem egy méter magas.

A vélhetőleg helyi kézművesek által készített alkotásokat közel hatezer darab bronz, ezüst és arany pénzérme borította. Az ásatási területen számos etruszk és latin nyelvű feliratot is találtak.

Tabolli elmondta, hogy a termálvíz konzerváló hatásának köszönhetően a műremekek szinte érintetlen állapotban maradtak fenn. A szakértő különösnek nevezte, hogy a szobrok égetett agyag helyett bronzból készültek. Szerinte ez arra utalhat, hogy egy magasan fejlett kultúrájú, elit települést díszíthettek.

A szobrok a többi fogadalmi ajándékhoz hasonlóan a térségben élő neves családoktól, az etruszk és a római világ előkelőitől, földbirtokosoktól, helyi vezetőktől és uralkodók származhatnak.

Az ásatás során előkerült leletekből arra lehet következtetni, hogy a térségben az etruszk nyelv tovább fennmaradt, mint ahogy azt korábban tartották - mutatott rá Tabolli. A régész szerint a jelek alapján az etruszk orvoslást a rómaiak is elismerték és becsben tartották.

Előfizetés

A feltárást a tél közeledtével felfüggesztik, és csak tavasszal kezdik újra. A következő hónapokban a Sienai Egyetem, az olasz kulturális minisztérium és a helyi városvezetés munkatársaiból, valamint külföldi egyetemek szakértőiből álló csapat kutatással, a bronzszobrok tanulmányozásával és restaurálásával fog foglalkozni. A műalkotásokat ebből a célból a toszkánai Grossetóba szállították, később pedig egy új múzeumban fogják kiállítani őket San Casciano dei Bagniban.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter rámutatott: a páratlan bronzlelet további lendületet adhat a turizmusnak. San Casciano dei Bagni termálvizei miatt ma is közkedvelt. A település restauráltatta fürdőit, amelyeket már a Mediciek is látogattak a 16. században.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Forrás: NortFoto / Xinhua News Agency / eyevine

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár