2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezt néztük kedd esténként – 4. rész: nyugati sorozatok

2023. május 9. 08:20 Múlt-kor

Négy héten át tartó szavazásra hívjuk a Múlt-kor történelmi magazin olvasóit! A ’60-as, ’70-es, ’80-as évek televíziózásának világába pillantunk most be, felelevenítve a legnépszerűbb filmsorozatokat, legyenek azok magyar gyártásúak, a szocialista országokban készültek, vagy akár a nyugati országokból importáltak. Olvasóinkat pedig arra kérjük, szavazzanak kedvenc sorozataikra, hogy végül kiderüljön: mit néztünk a legszívesebben kedd esténként?

Nyugati sorozatok

Onedin család (The Onedin Line)

Nem túlzás azt állítani, hogy a brit televíziós sorozat 91 részen keresztül valósággal a tévéfotelekhez szögezte a magyar nézőket. Az első epizódot 1979. január 9-én vetítette a Magyar Televízió. A főszereplő, James Onedin kapitány és brit középosztálybeli családja viszontagságokkal teli életét kedd esténként – a korabeli statisztikák szerint – 6,5 milliónyi magyar követte figyelemmel. A korhű hajókat 20 országból szerezték be a film készítői. A szereplők közül egyedül a legendás Baines kapitánynak volt igazi hajózási tapasztalata: a II. világháborúban a brit királyi haditengerészetnél szolgált, később pedig saját jachtjával hajókázott Anglia déli partjainál.

Sandokan, a maláj tigris (Sandokan)

A hatrészes, 1976-os olasz-francia-NSZK-angol filmsorozat a Malajzia szabadságáért az elnyomó fehérek ellen küzdő Sandokant hozta el a magyar nézők otthonába. Kabir Bedi világhírét az Emilio Salgari regényeiből született karakter eljátszása alapozta meg. Magyarországon 1983 januárjától követhettük a maláj szabadságharcos kalandjait.

A klinika (Die Schwarzwaldklinik)

A fekete-erdei Glottertalban játszódó A klinika (szó szerinti fordításban: A Fekete-erdei klinika) Magyarországon először 1988-ban, a TV-1 műsorán került a képernyőkre. Kedd esténként egy ország követte Klaus Brinkmann professzor, Christa Mehnert nővér és társaik életét. Ekkor még nem került adásba mind a 70 rész, csak jóval később, a TV3 adta le sorban az összeset.

Nem kell mindig kaviár (Es muss nicht immer Kaviar sein)

A nyugatnémet sorozat, amelynek főszereplője Európa-szerte akarata ellenére kémügyekbe keveredik, Johannes Mario Simmel azonos című könyve alapján készült. A sorozat különlegessége, hogy a 60 perces epizódok végén rövid főzőműsorokban a főszereplő elkészített egy-egy, a könyvben szereplő ínyencséget. A Magyar Televízió 1982 elején, tíz kedd este alatt sugározta a 13 részes sorozatot: a főzőműsorokat ugyanis nem adták le, az epizódokat pedig úgy dolgozták egymásba, hogy azok ismét 60 perc hosszúak legyenek.

Rabszolgasors (Escrava Isaura)

A brazil gyártású Rabszolgasors volt az első latin-amerikai szappanopera, ami Európában is képernyőre került. Az eredetileg 1976–77-ben sugárzott sorozat 1986. szeptember 2-ától szerepelt a Magyar Televízió műsorán. A Rio de Janeiro melletti ültetvény népének viharos (főleg szerelmi) élete lebilincselte a magyar nézőket, de a címszereplő rabszolgalány, Isaura felszabadítása céljából rendezett pénzgyűjtés valószínűleg csak városi legenda, illetve szórványos esetek felnagyítása.

Korábbi szavazásainkat ezeken a linkeken érheted el:

Magyar sorozatok

Szocialista sorozatok

Nyugati krimik

Nektek melyik volt a kedvencetek?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár