2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezt néztük kedd esténként – 1. rész: magyar sorozatok

2023. április 18. 12:20 Múlt-kor

Négy héten át tartó szavazásra hívjuk a Múlt-kor történelmi magazin olvasóit! A ’60-as, ’70-es, ’80-as évek televíziózásának világába pillantunk most be, felelevenítve a legnépszerűbb filmsorozatokat, legyenek azok magyar gyártásúak, a szocialista országokban készültek, vagy akár a nyugati országokból importáltak. Olvasóinkat pedig arra kérjük, szavazzanak kedvenc sorozataikra, hogy végül kiderüljön: mit néztünk a legszívesebben kedd esténként?

Szomszédok

Az egyszerű, hétköznapi emberek életét bemutató Szomszédok 1987-es indulásakor még nem tudhatták a készítők, hogy a sorozat 331 részen keresztül, 1999 végéig fogja végigkísérni – kéthetente, csütörtökönként – Magyarország átmenetét a szocializmusból a kapitalizmusba, a diktatúrából a demokráciába. A televíziótörténet leghősiesebb nyomdásza, Vágási Feri (Nemcsák Károly), valamint családja és lakásszomszédjaik kalandjai a gazdagréti lakótelepen a mindennapok apróságai mellett a tágabb társadalmi folyamatokat is kommentálták, különösen az ikonikussá vált, az epizódok végén a szereplők által egyesével felmondott monológokban.

A Tenkes kapitánya

A Magyar Televízió első és legsikeresebb sorozata azon ritka esetek közé is tartozik, amikor a mozgóképként született műből készül utólag regény: Az először 1964-ben levetített A Tenkes kapitánya elképesztő sikere nyomán a forgatókönyvíró, Örsi Ferenc azonnal átültette irodalmi formába is. A 13 részes sorozat története a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik, a főhős, Eke Máté (Zenthe Ferenc) a dél-baranyai Siklós várát megszálló Eberstein báró (Ungváry László) vezette labancok ellen vezet portyákat, majd foglalja el a várat. A magával ragadó sorozat alacsony költségvetését tükrözi, hogy a nagyobb csatajeleneteket az 1953-as Rákóczi hadnagya című mozifilmből emelték át.

Linda

Az 1983 és 1989 között egy bevezető háromrészes, majd további két hétrészes évadot megért bűnügyi vígjátéksorozat új színt hozott a hazai képernyőkre a határozott, talpraesett és különleges megérzései – valamint taekwondo-tudása – segítségével rejtélyes bűnügyeket megoldó főhősnő, Veszprémi Linda (Görbe Nóra) képében. Bár előbb gimnáziumi osztálytársai, majd a rendőrségnél kollégái kételkednek képességeiben és próbálják távol tartani a veszélytől, Linda mindig rájuk cáfol hőstetteivel.

Abigél

Szabó Magda azonos című regényéből már a megjelenését követő 8. évben tévéjátékot forgattak Zsurzs Éva rendezésében. A második világháború alatt játszódó filmben a titkos magyar ellenállásban szerepet vállaló Vitay tábornok a rendkívül szigorú és zárt Matula leánynevelő intézetben bújtatja lányát, Ginát. A gyönyörű Szerencsi Éva alakította ifjú hölgy viszontagságait meséli el a sorozat 4 részben. Az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő feldolgozás titka nemcsak a lebilincselő történetben keresendő, hanem a parádés szereposztásban: Ruttkai Éva, Garas Dezső és sokak mellett Piros Ildikó gondoskodott a kedd esti kikapcsolódásunkról.

Sándor Mátyás (Mathias Sandorf)

A magyar–olasz–francia–NSZK összefogással készült sorozat méltó tévés adaptációja lett Jules Verne regényének. A film népszerűsége a mai napig töretlen, aminek nem csak az az oka, hogy a főszerepet Bujtor István alakította, hanem a lenyűgöző helyszínek és a fülbemászó főcímzene is. Utóbbit kezdetben Ennio Morriconének tulajdonította fél Európa, pedig egy derék német zeneszerzőiparos, Grund Bert kottájából pattant ki a melódia. A főbb szerepeket külföldi színészek játszották, miattuk Bujtor egyébként idegen nyelven is megtanulta szerepét, hogy így végszavazva segítse kollégáit. A 100 napos forgatás Jugoszláviában, Olaszországban, Máltán és Magyarországon zajlott.

Nektek melyik volt a kedvencetek?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár