2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elképesztő lelet került elő egy korhadt fából Vácrátóton

2022. október 29. 14:57 Múlt-kor

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársai néhány nappal ezelőtt egy korhadt vadgesztenyefa darabolása közben váratlan akadályba ütköztek. Munka közben a kezükben lévő láncfűrész egyszer csak sivítva akadt meg. Mindenki megdöbbenésére a fa törzséből egy pisztoly fordult ki!

Mivel a fegyvert teljesen körbenőtte a vadgesztenyefa teste, egyértelmű, hogy hosszú évtizedek óta ott rejtőzik. De vajon hogyan került a fa tövébe?

A Botanikus Kert facebook oldalának posztjában gyorsan meg is indultak a találgatások a pisztoly odakerülését illetően, hiszen a 20. század számos történelmi fordulója vagy eseménye okot szolgáltathatott arra, hogy valaki titkos helyre „száműzze” fegyverét.

Vajon az első világháború vérzivataros éveiben rejtette valaki gróf Vigyázó Sándor kastélyának kertjébe a pisztolyt? Vagy a második világégés során egy menekülő német katona dugta a fa odvába a Luger típusú pisztolyt? Esetleg az 1956-os forradalom leverését követően a megtorlásoktól tartó szabadságharcos szabadult meg a park kertjében fegyverétől?

A Luger típusú pisztoly első szériáját Georg Luger tervezte Luger P08 néven. A 9 mm-es lőszerrel rendelkező fegyvertípust 1908-tól rendszeresítette a német hadsereg, és egészen az 1950-es évekig volt használatban.

Bár a pontos igazságot vélhetően már sosem fogjuk megtudni a vácrátóti pisztolyt illetően, egy biztos: a nem mindennapi történet ékes bizonyítéka annak, hogy közös történelmünk egy-egy mementója, apró nyoma bármikor és bárhonnan előkerülhet.

A Kert múltjának megrázó reliktuma a töltényekkel együtt a hatóságokhoz került további vizsgálatra, ám a Botanikus Kert dolgozói bíznak benne, hogy a hatástalanítást követően visszakaphatják gazdag kerttörténeti gyűjteményük számára.

Képek forrása: Facebook / Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár