Ízek az ókorból: római kori ételeket főztek újra Törökországban
2025. október 16. 13:10 Múlt-kor
Török régészek az ókori Dülük városában végzett ásatások során olyan leleteket találtak, amelyek nemcsak a római kor mindennapjait, hanem annak ízeit is bemutatják. A felfedezett receptek alapján helyi séfek újraalkották az ókor elterjedt ételeit: a pompeji kenyeret, az olívapasztát és a különböző mézes süteményeket.

Illusztráció az ősi pompeji kenyérről (Forrás: Wikimédia Commons / Közkincs)
Korábban
Ősi ízek Dülükben
A délkelet-törökországi Gaziantep tartomány egyik leghíresebb régészeti lelőhelye kétségkívül Dülük városa. Az elmúlt években számos érdekes mozaikot és feliratot találtak már itt a kutatók. A mostani ásatás során azonban ezeknél is szenzációsabb leletanyag került elő a föld mélyéből. A feltárt maradványok között ugyanis ősi receptekre bukkantak a régészek, ami arra inspirálta a helyi történészeket és séfeket, hogy közösen megpróbálják újraalkotni ezeket a (számunkra) szokatlan ételeket.
Pompeji kenyér, olívapaszta és mézes finomságok
Az együttműködés eredményeként a 2025-ös GastroAntep Fesztiválon a látogatók maguk is megkóstolhatták ezeket az ókori ételeket. A legnépszerűbb közülük a pompeji kenyér – más néven panis quadratus – volt. Ez a kerek és ropogós héjú kenyérfajta töménységével és összetett ízvilágával egyértelműen elnyerte a látogatók tetszését. „A pompeji kenyérnek egyedi íze van” – mondta Umut Yılmaz, Şehitkamil polgármestere.
Természetesen nem csupán a pompeji kenyeret ízlelhették meg a fesztiválozók: meg lehetett kóstolni még az oliumot (vagyis fűszeres olívapasztát), a linumot (egy mézzel édesített kenyérszerű süteményt), a globulit (magyarul mézes sajttortát) és a dulcia piperatat (fűszeres mézes süteményt) is. Gaziantep egyébként már eddig is Törökország egyik gasztronómiai központja volt, így az ókori receptek újrafelfedezése természetes folytatása a város kulináris hagyományainak.
Tudomány és gasztronómia
A rekonstrukciót vezető séf, Mutlu Durgun elmondta: a receptek forrását az ásatások során előkerült mozaikok és feliratok adták. „A professzoraink precízen leírták azoknak a szövegeknek a jelentését, amelyek alapján dolgozni tudtunk. A lehető legpontosabban követtük az ókori előírásokat”. Mivel az ókori Rómában nem használtak cukrot, a desszertekhez mézet használtak. A felhasznált alapanyagok meglehetősen egyszerűek voltak, hiszen a receptek gyakran háborús körülményekhez igazodtak.
Az ókori ízek öröksége
A csapat legfőbb célja, hogy a dülüki receptek ne merüljenek a feledés homályába. A projekt így nemcsak egy régészeti siker, hanem kulturális és gasztronómiai örökségmentés is, amely újraértelmezi az ókor ízeit a 21. században.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.

Közel-Kelet
- Megiddo újjászületése az asszír hódítás után
- A tengeri népek inváziója, mely bronzkori birodalmakat söpört el
- Ugarit, a tengerparti város, ahol az ábécé született
- Ain Dzsálút: a legyőzhetetlen mongolok első jelentős veresége
- A Szentföld őrei: a templomos lovagok hatalma
- Az 1300 éves eucharisztikus kenyér titka – Krisztus arca
- Az iszlám orvoslás aranykora
- A kőszáli kecske az őskor termékenységi szimbóluma?
- Stonehenge-nél régibb leletegyüttesre bukkantak Szaúd-Arábiában
- Divat és skót identitás a 18. századi Londonban tegnap
- Különös viking sír Norvégiában tegnap
- Ősi hitvilág a natufi kultúrából tegnap
- Sárkányok Kabul felett - A Sámán Pajzs hadművelet nyomában tegnap
- 3600 éves bronzkori metropoliszt tártak fel a kazah sztyeppén tegnap
- Napóleon és Kuba: egy halotti maszk rejtélyes története tegnap
- Fejezetek egy pompeji-i gyorsétterem történetéből – egyiptomi kerámiaváza került elő a romok közül 2025.11.17.
- Arábia – az ősi illatok földje 2025.11.17.














