2025. ősz különszám: Imádunk enni! - Gasztrotörténeti kalandozások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ízek az ókorból: római kori ételeket főztek újra Törökországban

2025. október 16. 13:10 Múlt-kor

Török régészek az ókori Dülük városában végzett ásatások során olyan leleteket találtak, amelyek nemcsak a római kor mindennapjait, hanem annak ízeit is bemutatják. A felfedezett receptek alapján helyi séfek újraalkották az ókor elterjedt ételeit: a pompeji kenyeret, az olívapasztát és a különböző mézes süteményeket.

Illusztráció az ősi pompeji kenyérről
Illusztráció az ősi pompeji kenyérről (Forrás: Wikimédia Commons / Közkincs)

Ősi ízek Dülükben

A délkelet-törökországi Gaziantep tartomány egyik leghíresebb régészeti lelőhelye kétségkívül Dülük városa. Az elmúlt években számos érdekes mozaikot és feliratot találtak már itt a kutatók. A mostani ásatás során azonban ezeknél is szenzációsabb leletanyag került elő a föld mélyéből. A feltárt maradványok között ugyanis ősi receptekre bukkantak a régészek, ami arra inspirálta a helyi történészeket és séfeket, hogy közösen megpróbálják újraalkotni ezeket a (számunkra) szokatlan ételeket.

Pompeji kenyér, olívapaszta és mézes finomságok 

Az együttműködés eredményeként a 2025-ös GastroAntep Fesztiválon a látogatók maguk is megkóstolhatták ezeket az ókori ételeket. A legnépszerűbb közülük a pompeji kenyér – más néven panis quadratus – volt. Ez a kerek és ropogós héjú kenyérfajta töménységével és összetett ízvilágával egyértelműen elnyerte a látogatók tetszését. „A pompeji kenyérnek egyedi íze van” – mondta Umut Yılmaz, Şehitkamil polgármestere.

Természetesen nem csupán a pompeji kenyeret ízlelhették meg a fesztiválozók: meg lehetett kóstolni még az oliumot (vagyis fűszeres olívapasztát), a linumot (egy mézzel édesített kenyérszerű süteményt), a globulit (magyarul mézes sajttortát) és a dulcia piperatat (fűszeres mézes süteményt) is. Gaziantep egyébként már eddig is Törökország egyik gasztronómiai központja volt, így az ókori receptek újrafelfedezése természetes folytatása a város kulináris hagyományainak.

Tudomány és gasztronómia 

A rekonstrukciót vezető séf, Mutlu Durgun elmondta: a receptek forrását az ásatások során előkerült mozaikok és feliratok adták. „A professzoraink precízen leírták azoknak a szövegeknek a jelentését, amelyek alapján dolgozni tudtunk. A lehető legpontosabban követtük az ókori előírásokat”. Mivel az ókori Rómában nem használtak cukrot, a desszertekhez mézet használtak. A felhasznált alapanyagok meglehetősen egyszerűek voltak, hiszen a receptek gyakran háborús körülményekhez igazodtak.

Az ókori ízek öröksége 

A csapat legfőbb célja, hogy a dülüki receptek ne merüljenek a feledés homályába. A projekt így nemcsak egy régészeti siker, hanem kulturális és gasztronómiai örökségmentés is, amely újraértelmezi az ókor ízeit a 21. században.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2025. ősz: Megkésett végtisztesség
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár