2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sáslevélból készült csónakokkal tettek meg egy 30 ezer évvel ezelőtti utat japán kutatók

2016. július 19. 12:35 MTI

Huszonnyolc órás viszontagságos utazás után hétfőn célba értek két, sáslevélből készült csónakkal azok a kutatók, akik azt akarták bizonyítani, hogy harmincezer évvel ezelőtt a mai Tajvanról átjuthattak gyékénycsónakon bevándorlócsoportok. 

A két 6 méter hosszú, helyi sásféléből készült csónak 14 főnyi legénysége, köztük a Tokiói Természettudományi Múzeum kutatócsoportjának tagjai vasárnap indultak el az Okinava prefektúrabeli Jonaguni-szigetről a szintén Okinavához tartozó Iriomote szigetére. A Jonaguni-sziget a Rjúkjú (más néven Nanszei)-szigetcsoport legutolsó tagja, mintegy száz kilométerre fekszik Tajvantól.

Az expedíció azért akarta megtenni a 75 kilométernyi távolságot, hogy igazolják a feltevést, miszerint 30 ezer évvel ezelőtt a mai Tajvanról érkezhettek egykori telepesek Japánba. Az útvonal érintette a Nanszei-szigeteket, ahol már számos, több mint 30 ezer éves tárgyi leletre bukkantak.

A tudósok szerint az egykori tengeri vándorok erős sáslevelekből fonhatták a csónakjaikat, mivel famegmunkálással kapcsolatos eszközöket nem találtak a feltárásokon. A két csónak helyi idő szerint hétfőn délelőtt érkezett célba. Az erős hullámzás miatt egy rövid időre fel kellett függeszteni az utazást: egy kísérőhajó vontatókötélre vette a két csónakot vasárnap éjjel. Az út végül 28 óráig tartott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár