2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres ember, aki nyomtalanul eltűnt

2014. július 29. 12:10

Szinte napra pontosan 165 évvel ezelőtt veszett nyoma a segesvári csatában az akkor 26. életévét taposó Petőfi Sándornak, akinek a hollétéről azóta is rengeteg pletyka kering. Vannak, akik szerint a szabadságharc egyik legfontosabb csatájában lelte végzetét, mások szerint Szibériában hunyt el. A történelem rejtélyes eseteinek sora szinte véget nem érő, összeállításunkban hét ismert példát mutatunk be.

A rejtélyes átjárót kereső

John Cabot (olaszul Giovanni Caboto) velencei születésű felfedező északi irányba hajózva próbált nyugat felé rövidebb utat találni az akkor még Indiának hitt Amerikába - ez volt az északnyugati átjáró. A spanyolok, valamint a portugálok kalandor vállalkozásnak vélték tervét, így Cabot Angliában próbált szerencsét: 1494-95 táján költözött Bristolba, végül a bristoli kereskedők egy vagyonos csoportja, valamint egy firenzei bankház új kereskedelmi lehetőségek reményében finanszírozták két nagyobb utazását. Az első expedíció során 1497-98-ban északnyugatnak indulva angol zászló alatt a Matthew fedélzetén hajózva első európaiként ő fedezte és térképezte fel Labradort és Újfundlandot, majd a rossz időjárás és élelmiszerhiány hatására visszafordult.

VII. Henrik angol király jelentős összeggel, mintegy tíz fonttal (egy jómódú angol mesterember két évi bevétele) jutalmazta a hazatérő Cabotot, aki 1498 februárjában újabb 20 fontot kapott a következő expedíciójának megszervezésére és költségeire (nem számítva a különböző angol és itáliai hiteleket). A források szerint 1498 májusában öt hajóval futott ki Bristol kikötőjéből, azonban egy spanyol követi jelentésből tudjuk, hogy ezek közül egyet Írország partjainál egy hatalmas vihar megállásra kényszerített. A négy hajó azonban továbbhaladt súlyos rakományaival - ezekről kutatók azt feltételezik, hogy zömük kereskedelmi portéka lehetett.

1499-től semmilyen hír nem érkezett a korszakban még vakmerőnek számító vállalkozásról, a négy hajó nyomtalanul eltűnt. A legvalószínűbb, hogy a tengerészek odavesztek a tengeren, azonban Alwyn Ruddock történész szerint túlélték a küldetést: állítólag az egyik hajón szolgáló londoni lakos, Lancelot Thirkill 1501-ben már ismét az angol fővárosban élt. Ruddock úgy véli, a többi matróz a Cabotékkal utazó Giovanni Antonio de Carbonariis fráter vezetésével megalapította Észak-Amerika első keresztény települését.

A Bristoli Egyetem kutatói sem zárták ki, hogy az expedíció tagjai sikeresen hazatértek, szerintük John Cabot 1500-ban már London utcáin sétált - hiteles forrás azonban nem támasztotta alá az elméletet. Habár Cabot végül nem találta meg a kora újkorban sokak által keresett átjárót, felfedezéseivel nagy szolgálatot tett az angol koronának: jogalapot adtak arra, hogy Anglia később birtokba vegye Kanadát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár