2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres ember, aki nyomtalanul eltűnt

2014. július 29. 12:10

A magyar terrorista

1931. szeptember 13-án éjjel 0 óra 20 perckor hatalmas robbanás rázta meg a Budapest nyugati határaitól mindössze néhány kilométerre található Biatorbágyot. A robbanás a Füzes-patakot átívelő viaduktot érte, amelyen éppen abban az időpontban haladt át a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat. A detonáció a második és a harmadik kocsi alatt történt, amelyek egyetlen kocsi kivételével magukkal rántották az egész vonatot; a szerelvény 26 méteres magasságból zuhant a patak völgyébe 22 ember halálát okozva.

Fortepan

A hatóságok eleinte az illegalitásban élő kommunista párt tagjait gyanúsították, azonban heteken belül a tényleges elkövetőre, Matuska Szilveszter 39 éves bécsi gyárosra terelődött a gyanú, aki bekötözve, álsebekkel jelen volt a robbanás helyszínén (még fényképe is megjelent a lapokban), különös, zavart viselkedése sokaknak feltűnt. A rendőrség négy egymástól független bejelentés után vizsgálatot indított, és megállapította: a férfi nem volt az utasok között.

Matuska az első világháborúban főhadnagyi rangig vitte, s eleinte tanítóként kereste kenyerét, később kereskedelemmel és ingatlanspekulációval egészítette ki jövedelmét, közben feltalálóként is tevékenykedett. A férfit október 10-én vette őrizetbe a bécsi rendőrség. Megállapították, hogy robbanóanyagot, vascsöveket, gyújtózsinórt vett, de ő ezt azzal magyarázta, hogy kőbányája van, majd pedig azt állította, hogy gyárának kéményét akarja felrobbantani. Végül október 16-án beismerő vallomást tett, és elismert két ausztriai és a németországi merényletet is.

Bécsi tárgyalásán, habár elmebeteget játszott, hat évre ítélték el, majd két évvel később a budapesti ügyészség huszonkét rendbeli gyilkossággal vádolta, s halálra ítélte. A bitófa azonban nem fenyegette, ugyanis az osztrák hatóságok csak úgy adták ki, hogy az ott kiszabhatónál súlyosabb büntetést nem kaphat (Ausztriában nem volt érvényben a halálbüntetés).

Ausztriai büntetésének letöltése után Matuska magyar földre került, ítéletét időközben Horthy Miklós kormányzó - a megállapodás értelmében - kegyelemből életfogytiglanra változtatta. A váci fegyházban raboskodott, ahol korábbi elutasított találmányainak tökéletesítésén dolgozott, valamint képeket festett kislányának. Matuska 1944 novemberében, amikor a szovjet csapatok bevonultak Vácra, a kialakult zűrzavarban kiszabadult és nyomtalanul eltűnt. Utoljára szülőfalujában, a vajdasági Csantavéren látták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár