2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy Van Gogh is volt a kámforrá vált Marcos-gyűjteményben

2012. november 27. 17:21 MTI

A fülöp-szigeteki kormány kedden elismerte, hogy sejtelme sincs arról, hol lehet az a 146 festmény - köztük Van Gogh, Rembrandt és Picasso munkái -, amelyek a Marcos család gyűjteményéhez tartoztak.

Az egykori diktátor, Ferdinand Marcos és felesége, Imelda komoly műgyűjteményt szedett össze a hatalmuk idején összeharácsolt pénzekből. A mintegy háromszáz darabos, felbecsülhetetlen értékű kollekciót azonban a bukott elnök 1986-ban szétosztogatta hívei között. Andres Bautista, a kormány képviseletében kedden elmondta, hogy 146 festmény sorsáról nem tudnak. "Marcosék művészetrajongók voltak, és dollármilliókat költöttek ezeknek a festményeknek a megvásárlására" - idézte Bautista AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatát a The Daily Telegraph online kiadása.

A 146 munka, köztük Van Gogh, Renoir, Rembrandt és Cézanne képei "bárhol lehetnek" - jegyezte meg Bautista. Marcos vagyonának zöme is eltűnt miután húszévi diktatúrájának a véres felkelés véget vetett, és az eltávolított elnök amerikai száműzetésbe kényszerült. Marcos 1989-ben hunyt el Hawaiin.

A manilai kormány a Marcos család által hátrahagyott galériaszámlák és szállítólevelek alapján állította össze a hiányzó műalkotások listáját. Az alkotások összértéke még durva becslés szerint is százmillió fontos nagyságrendű lehet - írta a Telegraph.

A múlt héten New Yorkban bűnszövetkezet gyanújával vádolták meg Marcos özvegyének volt személyi titkárát - az Andres Bautistával rokonságban nem álló - Vilma Bautistát és két unokaöccsét, akik egy olyan Monet-festményt adtak el, amely az özvegyé volt. Az amerikai hatóságok elkobozták a Le Bassin aux Nympheas című, vízililiomos festményt és három további képet, amelyek Bautista szerint mind az eltűnt művek listáján szerepeltek.

A Fülöp-szigetek szeretné visszakapni a műkincseket, ebben az ügyben Bautista már tárgyalt is a New York-i ügyészséggel. Mint mondta: most már Benigno Aquino elnök döntésén múlik, hogy a festményeket visszahozzák és kiállítsák, vagy eladják, és az áruk a nemzeti kincstárat gazdagítsa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár