2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberi "állatkertbe" kerültek a világ első ismert ötösikrei

2012. május 25. 13:59

Világszenzáció volt, amikor 1934-ben egy kanadai faluban ötösikrei születtek egy nőnek. A gyermekeket a kormány elszakította a szülőktől, akik csak hosszas jogi csatározás után kapták vissza őket. Az ikrek valóságos turistaszenzációt szolgáltattak, több mint hárommillió ember kereste fel azt a kórházat, ahol éveken át megfigyelés alatt tartották a kislányokat.

Még ma, a különböző termékenységi eljárások korában is felkapja fejét a világsajtó, ha valahol ötösikrek születnek. Nem volt ez másképp Kanadában sem 1934-ben: a legtöbb ember nem is hallott a jelenségről, s az orvosok is csak ritkán beszéltek róla. Mikor a kanadai Elzire Dionne öt kisbabának adott egyszerre életét, a hír végigsöpört a világon. Tudván azt, hogy az áldás mennyi nehézséggel jár, az emberek tanácsot, s - ami legalább ilyen fontos volt - pénzt küldtek a szűkölködő családnak.

Az áldás egyben átok is volt: sokaknak szemet szúrt a Dionne családba érkező bőséges apanázs, s mikor a csecsemők négyhónaposok lettek, a kormány közbenjárására egy újonnan épült házba költöztették őket. Az ikreket orvosok garmadája vette gondozás alá: állandó megfigyelés alatt voltak, megröntgenezték őket és pszichológiai teszteket végeztek el rajtuk. Ahogy cseperedtek, egyre szigorúbban „fogták” őket, gondosan feljegyezték, hogy mikor sírtak, aludtak és mikor veszekedtek egymással.

Ezt is láthatta az a közel hárommillió ember, aki tíz év alatt, 1934 és 1943 között felkereste az ikreket. A gyerekek valóságos „turistalátványosságok” lettek: üvegen keresztül bámulták őket a maguknak jobb programot nem találó kanadaiak és külföldiek, de az ajándékboltok levelezőlapokat kínáltak, sőt a gyermekek apjuk is beszállt a bizniszbe, szuvenírként árulta a csemeték képét ábrázoló képeslapokat.

A szülők hosszadalmas jogi eljárás elé néztek, amikor úgy döntöttek, hogy visszaszerzik gyermekeiket, az ikrek azonban csak nyolcéves korukban mehettek haza. A Dionne-házaspár soha nem lett maradéktalanuk boldog, a család intimitása ismeretlen fogalom volt számukra: a lányok arcképét tartalmazó relikviák árusítása mellett ugyanolyan ruhában „turnéztatta” csemetéit. Nem meglepő, hogy mire az ikrek nagykorúak lettek, teljesen szétment a család, és mindenki a szülőktől és egymástól távol élte le élete hátralevő részét. A kanadai miniszterelnök évtizedekkel később megkövette a családot, s a még életben levő két ikernek pénzbeli kárpótlást ajánlott fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár