2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen civilizáció Közép-Amerikából

2012. január 3. 08:34 National Geographic News

Ezeréves aranyak és drágakövek kerültek elő különböző közép-amerikai sírokból a napokban. A civilizációt egyelőre a gazdagon temetkező helyi vezetőkről nevezték el.

„Nagyon különleges, talán a legkülönlegesebb felfedezés azóta, hogy a harmincas években a közeli Sitio Conte lelőhelynél aranytárgyakra bukkantak” – jelentette ki John Hoopes antropológus. Eddig csak itt, Panama középső részén találtak nyomokat a kutatók által arany vezéreknek nevezett kultúrára, amely i.sz. 250 és a 16. század között, a spanyol hódítók érkezéséig állott fenn. Forrás szinte semmi nem maradt fenn velük kapcsolatban, nem tudjuk milyen nyelvet beszéltek, s mivel bambusznádból építkeztek, az épített örökség is elenyésző.

A 700 és 1000 közötti időszakból származó leleteket Sitio Contétól három kilométerre, El Cañonál találták meg. El Caño a 20. század eleje óta csábítja a kutatókat, területén ugyanis nagyszámban találtak kő monolitokat és szobrokat. Jól sejtette Julia Mayo, a Smithsonian Tropical Research Institute munkatársa, hogy a lelőhely nem csak szobrokat rejt: a 2005-ben megkezdett ásatások első eredményeként három év múlva egy magas rangú férfi csontvázára leltek, akin mellvért volt, kezén mandzsetták, övét pedig aranyfejek díszítették.

2011 elején újabb „törzsfőnök” került elő egy olyan többszintű temetkezési helyről, amelyet egykoron fatető borított. A helyi vezető mellett további 25, gondosan elhelyezett test volt látható, köztük egy aranyöltözékbe bújtatott fiú, valószínűleg a magas rangú férfi gyermeke. Mayo szerint az eddig feltárt hat sír legnagyobbikába öngyilkosságot elkövetett vagy feláldozott hadifoglyokat illetve rabszolgákat temettek – ez egy újabb kapocs Sitio Contéhoz, ahol hasonló temetkezési szokásokra bukkantak.

Az El Caño-i kultúrát több rejtély lengi be. Egyelőre megfejthetetlen, hogy a különböző aranyékszereken és egyéb tárgyon látható mitikus alakok mit ábrázolnak. Hooper szerint ezek leginkább a nyugati kultúrkörből ismert vámpírokra és vérfarkasokra hajaznak, amely elméletet megerősíti, hogy az egyes prekolumbián kultúrákban igen elterjedt volt az állati formákban testet öltő reprezentáció.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár