2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják Pocahontas menyegzőjének helyszínét

2011. november 16. 14:33 The New York Times

A terület főrégésze állítja: pontosan tudja, hol került sor az indiánok és a telepesek közötti ellenségeskedést lezáró menyegzőre, Pocahontas és a brit telepes, Rolfe nevezetes frigyére. A legrégibb amerikai protestáns templom helyén folyó kutatás rávilágíthat a virginiai telepesek eleddig kevéssé kutatott vallási életére.

A virginiai mocsaras sziget immáron egy évtizede szolgáltatja az újabbnál újabb meglepetéseket a kutatóknak. William M. Kelso szerint itt állhatott az Újvilág első protestáns temploma, ahol Pocahontast megkeresztelték és hozzáadták John Rolfe brit telepeshez. A terület főrégésze azt is tudja, merre volt az oltár, s hogy hol állt pontosan a boldog ara.

Nem ez volt azonban az első hely, ahol a telepesek imára kulcsolhatták a kezüket: erre először Észak-Karolina elveszett kolóniájának templomában került sor. A terület felfedezése óta tartja izgalomban a korai telepesek vallási életét vizsgáló történészeket. A kutatók szerint Virginia lakóinak hitélete sokkal "lazább" volt, míg a Plymouthba érkezők sokkal tisztább vallási életet éltek – ez azzal magyarázható, hogy a virginiaiak erősebben kötődtek az anglikán egyházhoz, Plymouth lakói pedig pontosan annak megtagadása miatt keltek át az óceánon.

Az 1996-ban azonosított James Fort mintegy másfél millió lelettel örvendeztette meg a szakembereket, de a templom lokalizálása sokáig váratott magára. Ez 2010-ben történt meg, amikor a régészek a polgárháborús réteg alatt megtalálták annak maradványait. A feltárás ősszel folytatódott, a sírokat tavasszal fogják megvizsgálni.

A templomot politikai célokból építették – figyelmeztetett Paul A. Levengood, a Virginia Historical Society elnöke. A terület Jamestown legismertebb része, hiszen valahol itt fogadhatott örök hűséget egymásnak Pocahontas és Rolfe, ami a vallásra irányította a figyelmet – mondta el James Horn, a Colonial Williamsburg Foundation igazgatóhelyettese.

„Ez a templom az ország összes keresztényének nagy jelentőséggel bírt – ide eljöhettek és megnézhették, hogy mi a közös gyökerük” – ez már H. Wade Trump III H. williamsburgi lelkész véleménye. „Ez Amerika zsidó-keresztény vallásának bölcsője” – tette hozzá.

1607 májusában mintegy száz angol telepes vetette meg a lábát a virginiai gyarmaton, hogy megalapítsák Jamestownt, az Újvilág első állandó angol települését. Az angolok egyik vezetőjét, a környéket feltérképező John Smith-t 1607 decemberében powhatan harcosok foglyul ejtették. A fiatal Smith csak a főnök leányának, az akkor 13 éves Pocahontasnak romantikus közbelépése mentette meg.

Smiths 1608-ban a kolónia vezetője lett, miközben a pionírok élete mit sem könnyebbedett. Pocahontas viszont apja követeként egyre sűrűbben kereste fel az angolokat, és egyre közelebbről megismerkedett az angol szokásokkal, olykor még élelmet is hozott a mindenben szűkölködő telepeseknek.

1610-ben érkezett a gyarmatra John Rolfe, aki két évvel később sikerrel honosította meg a környéken a dohánytermesztést, s ezzel hosszú távú és biztos megélhetést biztosított az elgyötört virginiai pioníroknak. 1613 tavaszán egy angol tiszt, Samuel Argall túszul ejtette Pocahontast, azt remélve, hogy így hosszú távú békét csikarhat ki a leány apjától. Pocahontast Jamestownba vitték, ám a kormányzó, Sir Thomas Gates inkább vendégként, mintsem fogolyként bánt a lánnyal, aki a keresztény hitre is áttért, s beleszeretett a 10 évvel idősebb Rolfe-ba. Esküvőjüket a lány apja és Virginia kormányzójának áldásával 1614. április 5-án tartották Jamestownban.

A házasság békét teremtett az angolok és az indiánok között. A következő évben Pocahontas fiúgyermeknek adott életet, akit Thomasnak kereszteltek. A család 1616-ban Angliába hajózott, ahol "az indián hercegnő" felettébb népszerű lett a nemesség köreiben - még I. Jakab király udvarában is bemutatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár