2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új rezervátum jöhet létre Új-Mexikóban

2011. november 25. 11:01 MTI

Rezervátumot hozhatnak létre Új-Mexikó déli részén lévő szülőföldjükön az oklahomai Fort Sillben élő apacsok több mint 125 évvel azután, hogy az utolsó észak-amerikai indiánlázadás vezetője, Geronimo megadta magát, és a törzstagok szétszóródtak az Egyesült Államok délnyugati részén.

Az amerikai belügyminisztérium november elején engedélyezte a Fort Sill-i apacsok számára, hogy rezervátumot hozzanak létre az Új-Mexikó állambeli Deming városa mellett kapott 12 hektáros földterületen. "Számomra ez a hazafelé vezető hosszú út első lépését jelenti" - mondta Jeff Houser, a jelenleg Délnyugat-Oklahomában élő törzs vezetője.

A Fort Sill-i apacsok négyhektáros oklahomai főhadiszállásához egy ötvenhektáros mezőgazdasági terület is társul, de rezervátum nem. A törzs jogi képviselője, Phillip Thompson maga sem tudja pontosan, hogy az indián ügyekkel foglalkozó hivatal mikor létesített utoljára új rezervátumot. Az Egyesült Államok területén élő törzsek már régóta hosszúra nyúló, olykor halálos kimenetelű harcokat vívnak azért, hogy visszaszerezzék őseik földjét.

Mint azt Cate Stetson, indián jogra specializálódott új-mexikói ügyvéd elmondta, évtizedek óta nem építettek új rezervátumot Oklahomában. "Föld nélküli törzsnek lenni, rendkívül nehéz dolog, de amikor végre meg van a terület, rengeteg dolog megtörténhet. Egy törzs életében csodálatos következményei lehetnek a földszerzésnek".

Geronimo 1886. szeptember 4-én adta meg magát, és ezzel véget ért az indiánháborúk korszaka. A leghíresebb és legkegyetlenebb apacs vezető Fort Sillben hunyt el 1909-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár