2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa legjobb felújításai között a Piarista Központ

2011. október 14. 16:52 MTI

Egy magyar projekt, a budapesti Piarista Központ Golda János, Mészáros Erzsébet és Kovács Zoltán tervezte rekonstrukciója is bekerült a hét legjobb európai épületfelújítás közé. A Philippe Rotthier belga építész által alapított és a nevét viselő elismeréssel mintegy 30 éve díjazzák a legjobb városi rekonstrukciós projekteket.

Idén hét épület osztozik a 30 ezer (8,7 millió forint) eurós díjakon. A 2011-es pályázatra 19 országból 101 nevezés érkezett - ebből választott ki harmincat a zsűri, amelyben olyan neves építészek dolgoztak, mint a francia Christian Biecher, Paolo Portoghesi, az itáliai kortárs építészet legendás alakja. A portál felidézi: az elismerést, a Philippe Rotthier Európai Építészeti Díjat 1982-ben alapították, és háromévente ítélik oda.

Az első helyen a 12 ezer euróval elismert Ramun Fidel Capaul és Gordian Blumenthal nevéhez fűződő Sil Plaz mozi átalakítása végzett. A többi hat kategóriában három-háromezer eurót adtak át. Emellett számos különdíjat is kiosztottak. A katalógusba kerülő projektek között szerepel például az amszterdami Ermitázs, amely egy régi idősek otthona átalakításával jött létre, a múzeummá alakított krakkói Schindler-gyár, valamint a budapesti Piarista Központ.

A Váci utcában álló, Hültl Dezső tervei alapján az 1910-es években emelt tömböt, amely a második világháborút követően az ELTE otthona volt, az elmúlt időszakban eredeti céljának megfelelően alakították újjá.

Bár a munkák még nem fejeződtek be teljesen (néhány földszinti helyiség átalakítása még hátravan), a rekonstrukció sikerességét már több elismerés jelzi - az épület szerepelt az idén először megrendezett Design Awardon, illetve a Média Építészeti Díján is a döntősök közé jutott - írja a hg.hu. Az épület legfontosabb új részei a Duna felőli homlokzat újjáépített és irodai célra hasznosított tetőszintje, valamint a belső udvarba illesztett, színes betonnal burkolt "monolit", amely rendezvényteremnek és tornateremnek ad helyet, tetején pedig új iskolaudvart alakítottak ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár