2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hálóba kerítve

2011. június 20. 13:27 MTI

Az egyházi ügynökmúltról rendezett tavaly őszi konferencia előadásait és az emberek egymás iránti felelősségét érintő tanulmányokat adott közre két, újonnan megjelent kötetében a Magyarországi Evangélikus Egyház könyvkiadója, a Luther Kiadó. A Hálóba kerítve és a Hol van a te testvéred? című könyveket Budapesten mutatták be.

Mint azt Fábri György, a Credo evangélikus folyóirat szerkesztőbizottságának tagja kiemelte, a Magyarországi Luther Szövetség konferenciájának előadásait tartalmazó, Hálóba kerítve című kötet "pillanatképet nyújt" arról, hogyan áll jelenleg az egyházi közelmúltat feldolgozó történészi kutatás. A témát egyfajta érzékenység jellemzi, mert sokan személyesen érintettek az ügyben - hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett arra, hogy akik megszenvedték az elmúlt pártállami rendszert, azok a rendszerváltás után szembesültek teljes bizonyossággal azzal, hogy létezett egy működő ügynökhálózat. Kitért arra, hogy katolikus és református szemszögből is megvilágították ezt a problémát a kötetben, utóbbiak beszámoltak munkájuk nehézségeiről is.

Fábri György hangsúlyozta: az ügynökkérdés mint "árulás" egyházi közösségi ügy, mert "nincs mit mentegetőzni" akkor, amikor egyes közösségeket elárultak a hálózati személyek. Felvetette azt a kérdést, hogy "minden ügynöki aláírás ugyanolyan súllyal esik-e a latba". Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy családok, emberek kerültek nagyon is nehéz helyzetbe az ügynöki jelentések miatt.

Réthelyi Orsolya, a Credo szerkesztőbizottságának tagja a Hol van a te testvéred? című könyvet izgalmas tanulmánykötetnek nevezte, amely különleges élményt ad, egyebek mellett az egyes tanulmányok közötti dialógus miatt. Mint elmondta, a könyv két konferencia anyagát tartalmazza, amit a kiadványban két külön részben adtak közre. A két részt a személyes felelősséghez való hozzáállás boncolgatása köti össze. "A kötet egésze kihívás, mert minden szerző komolyan vette azt, hogy milyen következtetéseket von le egy-egy gondolatmenet eredményeként" - fogalmazott.

Utalt arra, hogy a könyv bemutatja, miként lehet teológiai kutatást folytatni a nemi szempontokat is figyelembe véve. A könyv szerzői közül Csepregi Zoltán a reformáció korszakával foglalkozik, azzal, hogy Dévai Bíró Mátyás reformátor teológiai munkásságában "hogyan jelenik meg a nő a prédikációkban". Egy másik szerző, Kaponyi Erzsébet a nők szerepét taglalja a politikai életben, amelyhez magyarországi és külföldi statisztikákat hoz fel - tette hozzá.

A második részben Fabiny Tibor A "halálos" testvérgyűlölettől a "halálos" testvérszeretetig címmel elemez bibliai és szépirodalmi történeteket a témában. Kamarás István szociológiai tanulmányában az egyes vallási irányzatok magatartásformáiról ír. Zay Balázs a pszichológia szemszögéből világít rá a testvéri felelősség kérdésére - jegyezte meg. Mint mondta, a 11 tanulmányból az derül ki, hogy "az egyházi szerep nem veszélytelen szerep", amelynek "felelőssége és következménye van".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár