2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cézanne-festményt követel az állítólagos örökös

2010. december 9. 15:37 MTI

Paul Cézanne impresszionista festő egyik képét követeli a világhírű New York-i Metropolitan Múzeumtól egy orosz származású férfi, aki azt állítja, hogy a szóban forgó alkotást egyik felmenője gyűjteményéből lopták el mintegy száz évvel ezelőtt.

"A múzeum határozott véleménye, hogy jogos tulajdonosa a képnek, a követelés pedig teljes mértékben alaptalan" - válaszolt közleményben a patinás intézmény, amely hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az alkotás védelmében.

A festményt egy Pierre Konowaloff nevű férfi követeli. Konowaloff ükunokája és egyben örököse Ivan Morozovnak és iparból származó vagyonának. Morozov gyűjteményében a 20. század elején hozzávetőleg háromszáz kép szerepelt, ezek javarész elismert festők munkái.

Konowaloff bírósági beadványban kérvényezte, hogy szolgáltassák vissza neki a Madame Cézanne in the Conservatory című, 1891-ben született alkotást. Állítása szerint ezt a művet 1918-ban, a bolsevik forradalom után lopták el ükapjától. Keresetében a férfi a kép visszaszolgáltatása mellett anyagi kártérítést is követel, mondván, a New York-i múzeum jogtalanul tett szert, birtokolta és mutatta be a képet.

A Metropolitan Múzeum ezzel szemben azt állítja, hogy a festmény egy hagyatékból került hozzájuk 1960-ban. "Ezalatt az ötven év alatt végig átlátható volt a kép tulajdonlása, származása, és nemcsak a képet, hanem annak történetét is a látogatók elé tártuk" - szerepel az intézmény közleményében.

A múzeum honlapján szereplő információk szerint Ivan Morozov 1911-ben vásárolta meg a Cézanne-festményt 50 ezer frankért. Hét évig volt birtokában, majd az alkotás a moszkvai modern művészetek múzeumába került. Ez az intézmény 1933-ig őrizte, ekkor Stephen Clark műgyűjtő tett rá szert. Az ő hagyatékából került a Metropolitanbe.

Konowaloff azonban más véleményen van. A férfi 2008-ban már a londoni Royal Academy of Arts-tól, 2009-ben pedig az amerikai Yale Egyetemtől is követelt vissza képeket, egyebek közt Vincent Van Gogh egyik munkáját - egyelőre sikertelenül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár