2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cézanne és a félmilliárd forintos múlt

2009. január 15. 08:04 MTI

Félmilliárd forintos költségvetésből tervezi megvalósítani a budapesti Szépművészeti Múzeum az épület bővítése utáni első időszaki tárlatát 2011 júniusában. A Cézanne és a múlt munkacímű nagyszabású kiállítást az állam anyagi segítsége mellett rekordösszegű, 120 milliós hozzájárulással támogatja az ING Csoport is - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a múzeum és a pénzintézet vezetői.

Rendkívüli döntés, hogy az ING egy 2011. június 8-án megnyíló kiállításnak már az előkészületeit is támogatja, összességében "az eddig Magyarországon valaha volt legnagyobb szponzorációval" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Mint Hiller István elmondta, a Paul Cézanne majdnem teljes életművét bemutató tárlatra 80 kép érkezik majd a világ számos nagy gyűjteményéből. "Ez a kiállítás illeszkedik a múzeum korábbi nagy, egyenként több mint negyedmillió látogatót vonzó tárlatainak sorába" - hívta fel a figyelmet a miniszter, kiemelve a Szépművészeti 2006-os Vincent van Gogh-kiállítását, amely 480 ezer látogatójával akkor a világ egyik legnépszerűbb tárlatának bizonyult.

A múzeum 2011-re megépülő föld alatti szárnya a francia festő képeivel fog megnyílni - hangsúlyozta a kiállítás jelentőségét Hiller István. Elmondása szerint a félmilliárdos költségvetésű rendezvényt 200 millió forinttal támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium, 120 milliót ad kizárólagos szponzorként az ING Csoport, míg a fennmaradó összeget a jegybevételnek kell fedeznie. Hiller István hozzátette, a képek Magyarországra szállításához várhatóan jelentős állami garanciavállalásra is szükség lesz. Ez az összeg a Vincent van Gogh-kiállítás esetében 170 milliárd forint volt - érzékeltette a garancia nagyságrendjét.

"Az állam szerepet kell vállaljon, és szerepet is vállal a kultúrában" - beszélt a miniszter a tárca által alkalmazott "arts+business" modellről amely az állami források mellett az üzleti élet szereplőit is bevonja a hazai kultúra finanszírozásába. "Ez több, mint szponzoráció, ez hosszú távú befektetés" - vélte Hiller István, hozzátéve: a jelenlegi pénzügyi válságból az oktatásba, a kultúrába és az innovációba való beruházás a kivezető út.

A társadalmi felelősségvállalás fontosságát emelte ki Martijn Gribnau, az ING Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója is. Mint elmondta, öt perc alatt meghozták a Cézanne-tárlat szponzorációjáról szóló döntést, amellyel "a világ egyik legjelentősebb múzeumát támogatják". Salgó István, az ING Bank N.V. magyarországi fióktelepének vezérigazgatója hozzátette, a kiállításnak külön jelentőséget ad, hogy kapcsolódhat Magyarország 2011 júniusában véget érő Európai Uniós elnökségéhez, illetve a pénzintézet hazai jelenlétének huszadik évfordulójához is.

Mint Geskó Judit, a Cézanne-tárlat kurátora elmondta, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében jelenleg is tíz alkotás szerepel a francia festőtől. Az időszaki kiállítás azonban átfogóan ismerteti meg a Cézanne-t az európai múlthoz és művészethez kötő gyökereket. "A 80 művet úgy igyekeztünk összeválogatni, hogy az antikvitástól a reneszánszon keresztül Delacroix-ig bemutatható legyen mindazon tárgyak sora, amelyeket a festő tanulmányozott" - fogalmazott a kurátor. A múzeum olyan főművekre is ígéretet kapott, mint Az akasztott ember háza a párizsi Musée d'Orsay-ből, az edinburgh-i múzeum Montaigne Saint Victoire-ja vagy a bázeli Kunstmuseum teljes Poussin után készült ceruzarajz-sorozata, de Cézanne szülővárosa, Aix-en-Provence múzeuma is ígéretet tett két fiatalkori mű kölcsönadására - árulta el a kurátor.

Cézanne művészi választásai sosem voltak véletlenek, célja az volt, hogy megtudja, ő kicsoda, és mi az ő feladata - beszélt a festő és elődei kapcsolatáról Geskó Judit, hozzátéve: "talán ez a kiállítás segít majd választ adni arra is, mi kik vagyunk 2011-ben Magyarországon".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár