2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a pályaudvaron berendezett múzeum

2009. szeptember 30. 14:30 MTI

Megújul a párizsi Orsay Múzeum: az egykori pályaudvarból átalakított Szajna-parti kiállítóhelyen az egy évig tartó felújítási munkálatok idején is látható lesz a teljes gyűjtemény.

Guy Cogeval, a múzeum igazgatója bejelentette, hogy a 11,4 millió euróba kerülő felújítás 2010 elején kezdődik, és a múzeum közel 58 ezer négyzetméteres területéből 16 ezer négyzetmétert érint.

A legnagyobb átalakítás az úgynevezett Amont Pavilonra vár, amely a múzeum végében, a part felőli oldalon található. A jelenleg zsákutcás épületrész a jövőben körbejárható lesz, és a falakon elhelyezhető képek aránya harminc százalékkal növekszik. A múzeum tetején található Horloge (Óra) kávéház Fernando és Humberto Campana brazil tervezők elképzelései szerint újul meg.

A múzeum híres impresszionista gyűjteményének helyet biztosító ötödik emeletet is lezárják egy évre. A felújítási munkákat irányító Jean-Michel Wilmotte építész valóságos ékszerdobozt szeretne a remekműveknek teremteni, a sötét falakhoz egyszerre társítva természetes illetve mesterséges fényeket. A munkálatok idején Monet, Cézanne, Van Gogh alkotásainak egy része átmenetileg a földszinti termekben lesz megtekinthető, egy részük pedig nagy külföldi múzeumokba indul vándorkiállításra Ausztráliában, Japánban, majd az Egyesült Államokban.

S hogy a párizsiaknak se legyen okuk panaszra, az Orsay Múzeum gyűjteményéből a Szajna másik oldalán, a Grand Palais kiállítócsarnokban 2010 októberében nagyszabású Monet retrospektív kiállítás nyílik, amelyre harminc éve nem volt példa a francia fővárosban.

A többi párizsi múzeumhoz és műemlékhez hasonlóan az Orsay Múzeumot is megkímélte a gazdasági válság: a francia főváros továbbra is a világ elsőszámú turisztikai célpontja. Bár az év első negyedévében még jelentős, 12 százalékos visszaesés volt tapasztalható a látogatottság terén, a második negyedévben már négy százalékos volt a növekedés az előző évhez viszonyítva.

A tavaly Párizs ötven legjelentősebb kulturális célpontját 70,5 millióan látogatták meg. A listát a Notre Dame katedrális vezeti 13,5 millió érdeklődővel a Montmartre dombján található Sacre Coeur székesegyház előtt, ahova 10,5 millióan látogattak el. Mindkét templomot ingyenesen nézhetik meg a turisták. A fizetős helyek népszerűségi listáját továbbra is a Louvre vezeti 8,4 millió belépőjeggyel az Eiffel-torony előtt, ahova 6,9 millióan mentek fel. Az Orsay múzeum évi 3 millió látogatójával az 5,5 millió embert vonzó Pompidou Központ és a Cité des Sciences (Tudományok városa) után következik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár