2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében

2009. szeptember 8. 08:19 MTI

A Doberdó-fennsík a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye és egyúttal a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe is - hangsúlyozza a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának közleménye annak kapcsán, hogy hétfőn mutatták be a budapesti intézményben Pintér Tamás - Rózsafi János - Stencinger Norbert Magyar ezredek a Doberdói-fennsík védelmében című munkáját.

A kötet a Hibernia Nova Kiadó gondozásában látott napvilágot. A kiadványnak az ad különös aktualitást, hogy ez év május 29-én avatta fel Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke az első világháborúban magyar katonák által épített, de fel nem szentelt emlékkápolnát. A kápolna, amely civil összefogás eredményeként újult meg, a megbékélést hirdeti, s emléket állít az emberfeletti szenvedést kiállt katonáknak.

Mint a közlemény rámutat, a "nagy háborúban", az I. világháborúban a Doberdó-fennsík iszonyatosan kopár szikláin a védőállások legkritikusabb pontjain több mint egy éven keresztül döntően a Magyarország területéről származó ezredek harcoltak és a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. "Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá" - hangsúlyozza a közlemény.

Az ismertető szerint a fennsík védelmének két legfontosabb helyszínén nyolc magyar ezred vívta harcát az ellenséggel, kitéve az időjárás megpróbáltatásainak is. A magyar ezredek sok ezer elesett hőse a fennsík számtalan temetőjében alussza örök álmát. Ezek között a legnagyobb a Vallone-völgyben Devetachinál lévő 20. honvéd-, és a Visintininél lévő 17. közös hadosztály temetői.

A könyv részletesen beszámol az I. világháborúnak a magyarok szempontból legemlékezetesebb hadszínteréről, s megrendítő őszintésséggel számol be a harcokról. A nagyszámú illusztrációnak köszönhetően egyaránt láttatja az olvasóval a korabeli és mai állapotokat, képet festve az igen nehéz sorsú katonák harcairól és ezek helyszínéről. Bemutatja a mű a bakák hétköznapjait is, a harcokban az utolsó leheletükig helytálló magyar ezredek életét is. A kiadvány az ezredek rövid történetének és küzdelmeinek bemutatásán túl szól a hátországról is.

A Magyar Emlékkápolna május végi ünnepélyes felszentelését is megörökítő kiadvány tartalmazza Sólyom László köztársasági elnök doberdói beszédét és öt, a hős ezredeket kiállító nagyváros, Budapest, Debrecen, Nagyvárad, Szeged és Székesfehérvár polgármestereinek tisztelgő szavait is. A magyar katonák áldozatos küzdelmét megörökítő tanulmányok az eseményeket évek óta a helyszínen is kutató szerzők munkái.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár