2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit akadémikusok a Kreml ellen

2009. július 15. 11:48 The Guardian

A brit tudományos élet jeles tagjai emelték fel a hangjukat a Kreml legújabb történelem alakítási kísérlete ellen: az orosz vezetés ugyanis egy újabb honlap leállításával folytatná Sztálin tevékenységének újraírását, amelynek során mintegy megfeledkeznének az 1939-es náci-szovjet paktumról, vagy az ukrajnai éhínségről.

Orlando Figes történész és Robert Chandler költő is szerepel azon jeles angol akadémikusok között, akik felemelték hangjukat, amikor egy újabb, a sztálini Szovjetunió bűneivel foglalkozó honlapot zárattak be. Június 19-én ugyanis egy hivatalos bejelentés alapján a www.hrono.info, a legnagyobb orosz történelmi forrástár szüntette be működését (azóta újra elérhető), amelyet mind az orosz, mind a nemzetközi történész közösség elsődleges forrásként használ tudományos munkásságához.

A hivatalos indoklás szerint az oldalt azért zárták be, mert oda a Mein Kampf részletei is felkerültek. A honlap alapítója, Vjacseszláv Rumjancev szerint azonban ezek a szövegek szinte mindenhol elérhetőek, és náluk ráadásul csak az eredetiek kivonata szerepel. Szerinte a valódi ok az lehetett, hogy egy június 16-án közzétett cikkben élesen kritizálták Szentpétervár Kreml-párti kormányzóját, Valentyina Matvijenkót, aki korábban eltörölte a Leningrád túlélőinek juttatott nyugdíjat.

Ez a lépés azonban nem számít egyedülinek: az ország 20. századi történelmét az elmúlt években több ponton igazították ki, így Sztálin a tankönyvekben ma már nem egy tömeggyilkos, hanem egy félrevezetett, ám nagyszerű politikus, egy géniusz, aki megverte a nácikat, és iparosította a világ egyik legfejletlenebb országát. Tavaly decemberben a rendőrség aztán egy rajtaütés során lefoglalta a Memorial emberi jogi szervezet számítógépeit, amelyen a Gulag történetének forrásanyagai voltak. Ezzel párhuzamosan jogi vitába is kezdtek, és megbüntetik a második világháborús szovjet győzelem tagadását, kétségbe vonását, sőt, a relativizálási szándékkal fellépőket is büntetnék. A Kreml a neten is hihetetlenül aktívvá vált, és fizetett bloggerekkel védik, illetve terjesztik saját múltértelmezésüket.

Van is mit védeni: a mai napig a szovjet történelem jelentős fejezetei számítanak tabunak. A Kreml különösen érzékeny az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktummal, vagy éppen az ukrajnai éhínséggel kapcsolatban. Ennek fényében nem meglepő, hogy a második világháborúért a lengyeleket teszik felelőssé, és szembeszállnak a Sztálint Hitlerrel egyenlő szinten kezelő EBESZ-határozattal is.

Ezt a múltszépítési törekvést jeleníti meg a Medvegyev által felállítandó, történelemhamisítás elleni bizottság is, amelyben történészek helyett az FSZB, azaz az orosz belbiztonsági szolgálat tisztjei ülnek, hogy a történelemoktatást a Kreml kívánalmai szerint ellenőrizzék.

Hrono.info

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár