7 végzetes pillanat

Baleset áldozata lett a lengyel emigráns kormány feje

2009. január 30. 11:10

Wladyslaw Sikorski tábornok földi maradványainak vizsgálata megerősíti, hogy repülőgép-szerencsétlenségben halt meg 1943-ban a londoni emigrációban működő lengyel kormány feje.


A krakkói Törvényszéki Orvosszakértői Intézet illetékesei csütörtökön a sajtó képviselőinek elmondták: nem találtak semmiféle olyan nyomot a csontokban vagy a csontokon, amely merényletre utalna. A tábornok földi maradványai - köztük a koponya - számos törés nyomait viselik. Az ilyen törések tipikusak a repülőgép-szerencsétlenségek eseteiben - mondta Tomasz Konopka törvényszéki orvos szakértő. Egyes lengyel történészek feltételezése szerint Sikorski egy Moszkva által megrendelt merénylet áldozata lett. Előbb megmérgezték vagy lelőtték, és csak később, a gyilkosság leplezése végett rendezték meg a repülőgép-szerencsétlenséget - vélik.

Emlékeztetnek arra, hogy a londoni emigrációban működő lengyel kormány kellemetlen szövetségessé vált akkoriban mind Moszkva, mind pedig a nyugati szövetségesek számára, mert ki akarta deríteni, milyen szerepe volt Sztálinnak, illetve a szovjet politikai rendőrségnek csaknem 22 ezer, szovjet fogságba került lengyel katonatiszt, értelmiségi és pap katyni és más helyeken történt legyilkolásában. Sztálin a nácikra hárította a felelősséget a katyni mészárlásért, Sikorski azonban váltig hangoztatta, hogy nemzetközi vizsgálatnak kell kiderítenie az igazságot. Olyan teória is létezik egyes lengyel történészek körében, hogy voltaképpen nem is Sikorski hamvai nyugszanak a krakkói Wawel katedrálisának kriptájában, hanem valaki máséi, a merénylet leplezése végett más tetemmel cserélték ki Sikorski holttestét.

A szakértők most megerősítették, hogy a kihantolt földi maradványok valóban Sikorski tábornok maradványai. Összehasonlították e maradványok DNS-eit egy rokonának a DNS-eivel, és ennek alapján 99,92 százalékos biztonsággal megállapították, hogy a szóban forgó földi maradványok Sikorski tábornok maradványai - közölte Tomasz Kupiec genetikus.

A férfi halálának körülményeit a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) kezdte el kutatni a múlt év szeptemberében. Az intézet a lengyel nép ellen elkövetett náci és sztálinista bűntetteket hivatott vizsgálni. A vizsgálat jegyében november 25-én kihantolták a néhai kormányfő földi maradványait a krakkói kriptából. Janusz Kurtyka, az intézet elnöke és az IPN több kutatója maga is hajlott a merényletről szóló teória elfogadására. Számos más lengyel és külföldi történész azonban elfogadja az akkori brit vizsgálatnak azt a következtetését, hogy a lengyel emigráns kormány feje repülőgép-szerencsétlenségnek esett áldozatául.

Sikorski 1943. július 4-én halt meg Gibraltár közelében. Az őt szállító brit katonai repülőgép a tengerbe zuhant röviddel a felszállás után. 1993-ban szállították át az elhunyt földi maradványait Nagy-Britanniából Lengyelországba. Ha a vizsgálat igazolta volna az IPN feltevését, az nemcsak Moszkvának lett volna kínos, hanem Londonnak is, hiszen a brit vizsgálók egyértelműen balesetként tüntették fel akkoriban a történteket, s felmerült volna a gyanú, hogy szándékosan elhallgatták a bűntettet.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!