2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Döntés a zsidó munkaszolgálatosok emlékművéről

2008. szeptember 11. 15:07

Várhatóan a VII. kerületi Bethlen Gábor téren helyezik el a második világháború éveiben életüket vesztett zsidó munkaszolgálatosok emlékművét - tudta meg az MTI a fővárosi politikusoktól.

Tájékoztatásuk szerint a Főpolgármesteri Kabinet kedden módosítást kezdeményezett az emlékműnek a hivatal által javasolt feliratán. A hivatal `...fegyvertelen álltak az aknamezőkön...` a zsidó munkaszolgálatosok emlékére 1939-45 feliratot javasolta.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető közölte, hogy a városvezetés olyan feliratot indítványoz, amely rögzíti, hogy a világháborúban meggyilkolt, mártír munkaszolgálatosoknak állítanak emléket. A Fővárosi Közgyűlés májusban 10 millió forintot biztosított az emlékmű felállításához, ami több tárca és a Mazsihisz beruházásban valósul meg.

A közgyűlés szeptember végén véglegesíti az emlékmű helyszínét és a pontos feliratot. Előtte még szeptember közepén a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete is dönt az emlékműállítással összefüggő kérdésekről.

A képzőművészeti pályázaton nyertes Baráz Tamás szobrászművész acélrácsok közé zárt zúzott kőből közel ék alakú teret alakít ki. Ennek végpontján egy 270 centiméter magas zárókő áll. A kő közepén mintegy 10 centiméteres hasíték, `lélek-kapu` található, amely a felső negyedében negatívban kirajzolódó Dávid-csillaggá szélesedik. Az emlékmű felállítása a Fővárosi Közgyűlés döntése után kezdődhet meg - rögzíti a kabinet elé benyújtott javaslatában Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár