2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idilli családnak tűntek a Tudorok

2008. május 28. 15:00

I. Erzsébet angol királynő ismeretlen portréja került elő egy magángyűjteményből Nagy-Britanniából. A festmény 1650 és 1680 között készült a Buccleuch hercegi család kastélyában.

A portré fiatal lányként ábrázolja Erzsébetet féltestvéreivel - VI. Edvárddal és I. Máriával, atyjukkal, VIII. Henrikkel, valamint annak udvari bolondjával, Will Somersszel. A kép másolat, amelynek eredetije az 1550-es évek elején készülhetett. A portrét Alison Weir és Tracy Borman történész vizsgálta meg, akit a Boughton House képzőművészeti gyűjteményének igazgatója értesített a leletről.

Erzsébet a jobb szélen, mellette Mária és Edvárd

I. Erzsébet fiatalkori, trónra lépése előtti portréi igen nagy ritkaságnak számítanak. Eddig az uralkodónő mindössze két, hitelesnek tartott fiatalkori ábrázolása ismert - az egyik a Hampton Courtban, Anglia legrégebbi Tudor-palotájában, VIII. Henrik 16. században épült kastélyában, a másik pedig a Windsor Kastélyban található.

A festményt augusztusban láthatják az érdeklődők, amikor a Boughton House megnyitják a nagyközönség előtt. A történészek reményei szerint a portré eredetije is előkerülhet, miután I. Erzsébet ritka ábrázolása a közfigyelem homlokterébe került.

I. (Tudor) Erzsébet angol királynő (1533. szeptember 7. - 1603. március 24.), VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya, 25 éves korában, 1558. november 17-én lépett a trónra. Az újkori Anglia egyik legjelentősebb uralkodója, akinek uralma alatt országa tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár