2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyoma veszhetett Shakespeare hiteles portréjának

2007. november 6. 11:00

Egy német tudós szerint 19. századi hamisítványra cserélték az 1892 óta a Royal Shakespeare Company (RSC) tulajdonában lévő portrét. Az angol kutatók visszautasították a vádakat.

Az ominózus kép

Hildegard Hammerschmidt-Hummel szerint az ún. Flower-portré nem ugyanaz, mint amelyet 1995 és 2005 között megvizsgált, mert szerinte az eredetit egy hamisítvánnyal helyettesítették. A képet 2005-ben a National Portrait Gallery (NPG) laboratóriumába küldték vizsgálatra, de kiderült, hogy olyan krómsárga színt tartalmaz, amelyet csak 1814 után használtak. "Hol van a felbecsülhetetlen értékű, 400 éves Flower-portré" - tette fel a kérdést a Mainzi Egyetem angol irodalom tanszékének tanára a Chaucer Press november 5-én megjelent kiadványában.

Hammerschmidt-Hummel azokra a vizsgálatokra alapozza állítását, amelyet 1996-ban az általa eredetinek tartott képen, illetve később a másolaton végzett, amelyet januárban látott utoljára. Elméletét a röntgenfelvételek és bécsi kutatók is megerősítik. Az RSC és az NPG szerint azonban az eltéréseket az eltérő fényviszonyok és berendezési tárgyak okozzák.

A történésznő azt követően kezdett kutatni, hogy kiadója elkérte az RSC-tól a kép fényképét, hogy reprodukciót készíthessen róla. A professzorasszony szerint a kapott kép "meglepően különbözött" attól a változattól, amelyet 1996-ban kaptak a társaságtól. Ezután Reinhardt Altmannhoz, a német szövetségi bűnügyi iroda szakértőjéhez fordult, aki megerősítette, hogy a kép hamisítvány. Wolfgang Speyer, a Salzburgi Egyetem professzora szintén arra a következtetésre jutott, hogy a két kép különbözik egymástól.

A stratfordi kép fakerete éles eltéréseket mutat az eredetihez képest. A januárban vizsgált portré szélei "épek, és semmilyen károsodást nem mutatnak... az eredeti szélei viszont törékenyek, töredezettek." Az eredetin van egy mély repedés, a másolaton azonban csak egy "műrepedés" látható. "A repedés nem ott van, ahol Hammerschmidt-Hummel látni vélte, de ez már 10 évvel ezelőtt történt" - véli David Howells, az RSC gyűjtemény kurátora.

Egy 1966-ban végzett röntgenvizsgálat kimutatta, hogy a kép alatt egy 15. század végéről vagy a 16. század elejéről származó Madonna és a gyermek Jézus képe található. "A régebbi röntgenvizsgálat szerint a Madonna fejének jobb oldali körvonala Shakespeare bal szemén keresztül fut a pupilla orrhoz közelebbi oldalán. Az új röntgenvizsgálat alapján viszont a Madonna orrnyerge éppen Shakespeare bal szemének közepén van. Vagyis a portré alatti Madonna csak szegényes másolat, ami szintén azt bizonyítja, hogy a kép nem eredeti."

Az RSC és a NPG visszautasította a vádakat. Az RSC szóvivője szerint a kép folyamatosan ki volt állítva, és csak egyszer vitték el egy biztonságos raktárba. "Az ötlet, hogy a képet 1996 és 2005 között hamisítványra cserélték, egyszerűen képtelenség. A fényképeken látható eltéréseket a különböző fényviszonyok okozzák" - mondta Dr. Tarnya Cooper, a galéria kurátora. Stanley Wells, Anglia vezető Shakespeare-kutatója pedig "szégyenletesnek" nevezte a német tudós állításait.

Hamisítványok, viszályok és fantázia
A kutatók évszázadok óta vitáznak arról, ki is írta valójában Shakespeare műveit: Francis Bacon, a filozófus, Edward de Vere, a nemesember vagy Christopher Marlowe, a színműíró? Egy volt fizikatanár idén megjelent könyvében Shakespeare műveit I. Erzsébet törvénytelen fiának tulajdonítja. Robert Nield szerint a szonettekben található anagrammák William Hastings szerzőségét bizonyítják, aki állítólag Erzsébet és Robert Dudley, Leicester grófjának törvénytelen fia volt. A kanadai Lloyd Sullivan nemrégiben azzal állt elő, hogy egy 1603-ból származó Shakespeare-portrét talált, amelyről persze nem sokkal később kiderült, hogy valóban a 17. századból származik, de modell személyazonosságát nem tudták megállapítani. A leghíresebb hamisítvány William Henry Ireland, 18. századi tinédzsertől származik, akinek művei saját jogon is értékessé váltak. Ireland azt állította, hogy egy titkos rejtekhelyen iratokat talált, amelyekből Shakespeare, I. Erzsébet és Anne Hathaway levelezése bontakozott ki. Később kiderült, hogy azokat saját maga hamisította. Bukását egy állítólagos, addig ismeretlen Shakespeare-mű okozta, amely olyan rossz volt, hogy szerzőjét azonnal lebuktatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár