2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumok mesélnek a Tudor Woodstockról

2007. december 19. 12:00

Egy egész nemzedék, és a későbbi korok emlékezetébe égett bele az a három hétig tartó tivornya, amellyel 1575 nyarán Leicester grófja I. Erzsébet angol királynő kezét szerette volna elnyerni.

A nagy kenilworth-i piálás

Ha szeretnéd elvenni a királynőt, akkor tudnod kell, hogy miként kell egy jó mulatságot rendezi. Legalábbis Leicester grófja így gondolkodott 400 évvel ezelőtt: Robert Dudley három héten át csapta a szelet I. Erzsébet angol királynőnek. Az új dokumentumok arra is rámutatnak, mennyibe került ez az egész.

A rendezvény nem csak a példátlan vendéglátást szimbolizálta, hanem a gróf kifogyhatatlan életerejét és fantáziáját is bemutatta - derült ki december elején, amikor Dudley tárgyai közül első alkalommal mutatták be az extravagáns rendezvényhez készített jegyzeteket. A korábban ismeretlen kéziratokat Oxfordban őrizték, ahonnan aztán 1995-ben a British Librarybe kerültek. A szövegeket mostanra a Warwick Egyetem kutatója, Dr. Elizabeth Goldring írta át, szerkesztette össze, és látta el jegyzetekkel. A Dudley-memoár az English Heritage Historical Review legújabb számában jelent meg.

Robert Dudley és Erzsébet románca a filmvásznon, és a főrend festménye

Az 1578-as kézirat részletesen megörökít minden felhasznált apró kelléket és tárgyat, leírva azok súlyát, méretét, anyagát, színét, és díszítőmotívumait. Legtöbbjüket a gróf kezdőbetűi és címerei díszítették, a családi állatnak számító medvével együtt. A listából nyilvánvaló, hogy Dudley elsődleges célja a vendégsereg, különösképp a királynő lenyűgözése volt. A férfinak közel 50 festmény és 20 térkép volt a tulajdonában, és csak az ünnepségsorozatra négy újabb képet festetett, amelyek őt és Erzsébetet ábrázolták.

A képek most ideiglenesen újra egy helyen láthatók: az English Heritage a kötet megjelenése alkalmából közös kiállítást rendezett belőlük Kenilworth-ben. Dr. Goldring szerint a dokumentumok gazdag bepillantást kínálnak a kor elitjének anyagi kultúrájába. "Szinte pillanatképet kapunk az 1575-ös Kenilworth-ről, amely a következő évszázadok során meghatározta az Erzsébet korának udvari kultúrájáról gondoltakat".

Az ominózus kastély

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy Angliában szinte senkinek nem volt egyetlen jó szava sem Robert Dudleyról, I. Erzsébet uralkodásának egyik legszínesebb figurájáról, kivéve magát az uralkodót, és más nőket, akik szinte a lábai előtt hevertek. Az udvar gyilkos házasságtörőnek tartotta, ám minden hibája ellenére igazi sármőr volt, aki könnyen címeres lepedőire fektette a főrangú hölgyeket.

Éppen ezért azt is igen jól tudta, hogy miként kell hatásosan mulatni: 1575 nyarán maga a királynő is megjelent ünnepségein, amelyeket egészen addig folytattak, amíg a résztvevők teljesen ki nem merültek. A nagy kenilworth-i piálás három héten át tartott, zenei események, maszkabálok, vadászatok, fogadások és különleges tűzijátékok váltották egymást. A történészek a mai napig a Tudor kor emblematikus kulturális eseményének tartják az ott történteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár