2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Kőkori csatákat vívtak Stonehenge-nél

2008. március 11. 10:00

Egy angol régész újabb rejtéllyel sokkolta a leghíresebb kőkör történetét kutatókat: szerinte a kőkorban különleges harcosok vívtak élet-halál harcokat a menhírek között.

Az egyik állítólagos őrszem

Dennis Price Stonehenge-szakértő és a Wessex Archaeology egykori munkatársa azt állítja, hogy a kőkör mellett az 1978-as ásatások során talált csontvázak azt bizonyítják, hogy a helyszínen rituális küzdelmeket folytattak. A maradványok vizsgálata szerint ugyanis mindegyikük erőszakos halált halt: az egyiket például i.e. 2300 körül nyílvesszők ölték meg. A csontok azóta a Salisbury-i Múzeum egyik tárlójában láthatók.

Price szerint a Stonehenge közelében talált csontvázakat minden esetben fegyverekkel temették el, amely szintén arra utalhat, hogy erőszakos halált halhattak. Szerinte ez a hagyomány Stonehenge építésének idejére - i.e. 2600-ra - vagy még akár korábbra is visszamehet.

A kutató elmélete szerint az itt eltemetettek feladata a terület védelme lehetett. Ezt azonban csak addig tehették meg, amíg jött valaki, aki náluk is erősebb volt, és legyőzte őket, majd átvette a helyüket. Eszerint a múzeumban is ezek a Stonehenge-i Őrszemek láthatók.

Price a furcsa ötletet azzal a magyarázattal támasztja alá, hogy szerinte egy olasz helyszínen - ahol gladiátorok küzdöttek, majd temették el a meghaltakat - is hasonló maradványokat találtak. A Salisbury-i Múzeum igazgatója, Adrian Green azonban csak mosolyog az ötleten, bár azt ő sem tagadja, hogy Price elképzelése igazán romantikus, és tovább gazdagítja a Stonehenge-folklór világát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár