2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús repülőket keresnek a Himalájában

2008. március 11. 12:00

A második világháborúban az amerikai repülőgépek Indiából, a Himaláján keresztül szállítottak utánpótlást a Japán ellen harcoló kínai csapatoknak.

78 ezer katona sorsa ismeretlen a világháborúból

Clayton Kuhles, arizónai üzletember véletlenül kezdett foglalkozni a roncskutatással. Egy nepáli hegymászó-expedíció után kisebb kitérőt tett Burmába, és ottani vezetője mutatott neki először második világháborús roncsokat. Hazatérve utánanézett néhány dolognak, és ekkor megdöbbentette a lezuhant gépekről és az eltűnt szeretteikről mai napig mit sem tudó családok száma, és új célt adott az életének. A repülőgépek felkutatásával nem csak kalandvágyát csillapíthatta, de hasznára lehetett másoknak is.

A roncskutatás a Himalájában fáradtságos, és sokszor hiábavalónak tűnő feladat. Az időjárás csak bizonyos időszakokban teszi lehetővé a keresést, és gyakran pont a gép azonosítására alkalmas számot nem lehet megtalálni. Kuhles kitartása azonban meghozta a gyümölcsét.

Gary Zaetz, az IBM szoftvertechnikusa az internet segítségével került kapcsolatba Kuhles kutatásával. A férfi nagybátyja, Irwin Zaetz hadnagy is a Himalájában tűnt el a második világháború idején: a család 63 évig semmit sem tudott a sorsáról. Gary rátalált Kuhles weboldalára (www.miarecoveries.org), ahol fényképek és adatok találhatók a megtalált és azonosított repülőkről. Köztük volt a B-24J bombázó is, amelyen Irwin Zaetz szolgált navigátorként. Gary rögtön értesített édesapját, az eltűnt nagybácsi öccsét. "Nagyon nehéz. 63 évig semmit sem tudtunk, és nem is volt lehetőségünk, hogy megtudjunk valamit" - mondta Larry Zaetz.

Az ügy azonban ezzel még nem zárult le. Kiderült ugyanis, hogy az amerikai kormánynak nincs semmiféle terve a roncsokat illetően, és még Indiával sem kötöttek hivatalos megállapodást a maradványok felkutatására.

Gary Zaetz ezért az internet segítségével felkutatta a hétfős legénység még élő rokonait, és kampányt indított, hogy az Egyesült Államok megszerezze India beleegyezését a roncsok felkutatására. Kapcsolatba lépett katonai szakértőkkel, kongresszusi tagokkal, újságokkal és indiai kormányképviselőkkel. A családtagok elkezdtek járni a hadsereg által a háborús áldozatok rokonai számára szervezett találkozókra, ahol csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely a második világháborúban eltűntek felkutatását szorgalmazza.

Az első, ilyen jellegű csoportot a vietnami háború áldozatainak családjai hozták létre. A Hawaiin működő egység elsősorban Délkelet-Ázsiára koncentrál. Az Egyesült Államok évente kb. 105 millió dollárt áldoz a háborúban eltűntek felkutatására és azonosítására, de a feladat hatalmas: hivatalosan a koreai háborúban 8100-an, a vietnami háborúban 1700-an tűntek el, és a második világháborúból pedig a mai napig mintegy 78 ezer katona sorsa ismeretlen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár