2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús repülőket keresnek a Himalájában

2008. március 11. 12:00

Kutatók vizsgálják a hegyláncokat

A Himalája azonban legalább annyi eltűnt amerikai katonát rejt, mint Délkelet-Ázsia. Kuhles szerint a többségüket meg lehet találni, eddig nyolc roncsot sikerült azonosítani, és további 14 vár arra, hogy alaposan átvizsgálják. A férfi jelenleg saját pénzéből finanszírozza az expedíciókat, ugyanis a kormánytól hiába kért támogatást.

A katonai szakértők szerint kb. 430 repülőgép zuhant le abban a térségben (India, Mianmar, Kína), ahol Kuhles folytatja kutatásait. Az amerikaiakon kívül angol, kanadai és kínai repülők is szerencsétlenül jártak a Himalájában. Gyakran a japánok támadták meg az amerikai repülőket, de a legénység legfélelmetesebb ellensége a hegy és az időjárás volt. Nyáron a monszunesők tették szinte átláthatatlanná a hegyeket, télen pedig heves viharok és az erős fagy tette próbára a katonákat.

1944. január 25-én a téli időjárás nehezítette a repülést: a B-24J bombázó a kínai Kunmingról szállt fel, hogy utánpótlást vigyen a harcoló csapatoknak. A 26 éves Irwin Zaetz már több betvetésen is részt vett, és megkapta a Repülőszolgálati Érdemkeresztet. Eredetileg egy másik B24-sen szolgált, és csak véletlenül került erre a gépre. A család sem tudja, hogy miért: különböző források alapján a gép eredeti navigátora beteg volt, vagy elkésett.

A sporttehetségnek számító Irwin már két éve volt házas, a legénység többi tagja azonban még nem nősült meg, bár kettőjüknek már volt menyasszonya. A felszállás napján hatalmas köd volt az útvonal nagy részén. A Himalája ismét bebizonyította, hogy méltó halálos hírnevére. Aznap öt repülő szállt fel, és mind az öt lezuhant. Néhányan túlélték a szerencsétlenséget, de a többség odaveszett.

Idén januárban India beleegyezett, hogy amerikai szakértői csoport utazzon Indiába a roncsok azonosítására. A tervek szerint 2009-ben hat roncs hivatalos vizsgálatára kerül majd sor. Az összeset Kuhles találta meg, az azonosítás pedig további egy évig is eltarthat. Sok családtagnak ez az idő azonban túl hosszú, hiszen mindannyian a nyolcvanas vagy kilencvenes éveikben járnak. Nem tudnak, és nem akarnak ilyen sokáig várni. A Pentagon ezen is megpróbál segíteni, de lehetőségeik korlátozottak, és mindent alaposan elő kell készíteni.

Gary Zaetz nem adja fel, és Kuhles nyomdokaiba szeretne lépni. Már be is oltatta magát, hogy Indiába repüljön, és a helyszínen folytassa a munkát. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár