2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Méltatlannak tartják a pesti zsidónegyed fejlesztését

2008. február 13. 10:00

Ne a tervezett formában valósítsák meg a Dohány utcai zsinagóga melletti telken a Herzl Passage nevű projektet - kérte nyilatkozatában az ÓVÁS! Egyesület.

A régi pesti zsidónegyed megőrzéséért küzdő szervezet szerint mindent el kell követni, hogy a terveket az új szabályozáshoz alkalmazkodva, a hely kiemelt jelentőségének megfelelően, az UNESCO-szakértő ajánlásainak betartásával átdolgozzák, s módosítsák a hatályos építési engedélyt. Ehhez az egyesület nyílt pályázat kiírását javasolja.

Azért, hogy a védett negyed jellege és a világörökségi cím megmaradhasson, a kulturális örökségért felelős minisztériumnak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH), a fővárosnak és a kerületi önkormányzatnak el kell érnie, hogy "a Herzl Tivadar nevéhez és a történelmi környezethez méltatlan fejlesztés ne ebben a formában valósuljon meg" - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy a tervezett hatalmas épülettömegek sértik és megzavarják a holokauszt áldozatainak emlékére kialakított parkot.

Az egyesület emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben UNESCO-szakértő érkezett Budapestre "a védett negyedben zajló bontások és az ehhez a projekthez hasonló, lakópark jellegű, ide nem illő építkezések kivizsgálására"; jelentése és ajánlásai a közeljövőben várhatók. Az ajánlások be nem tartása a világörökségi cím elvesztésével jár - hangsúlyozta. Időközben a VII. kerületi önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal kötött megállapodás nyomán az érintett területen változtatási tilalmat rendelt el, amíg a készülőben lévő új építési szabályozás életbe nem lép - idézte fel a szervezet.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Hámori József alelnök, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke a budapesti Tudomány Világfóruma (WSF) előkészítéséről folytatott megbeszélést Macuura Koicsiróval, az UNESCO főigazgatójával és Walter Erdelen főigazgató-helyettessel Párizsban. A rangos eseményre negyedik alkalommal 2009 október végén, a magyar fővárosban kerül sor. A hagyományosan az MTA által szervezett, s aktív UNESCO-támogatással a nemzetközi tudományos együttműködés vezető eseményévé vált világfórum egyik célja a sorozatot elindító 1999-es Budapesti Tudományos Világkonferencia óta eltelt tíz év eredményeinek összegzése, valamint a fenntartható fejlődés tudományos, társadalmi, oktatási és gazdasági vonatkozásainak feltérképezése. Kiemelt figyelem irányul majd a fejlődő országokat érintő kihívásokra. A Magyarország számára nagy nemzetközi sikert hozó kezdeményezés eddigi eredményeihez egyebek között hozzájárult az UNESCO részéről nyújtott legmagasabb szintű támogatás. Az MTA elnöke a rendezők, valamint a magyar kormány nevében meghívta a világfórumra Macuura főigazgatót, aki a meghívást köszönettel elfogadta. Vizi E. Szilveszter korábban elmondta: a következő világfórumra a szervezők szándékában áll meghívni José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, "mivel 2009 az Európai Unió döntése értelmében a kreativitás, az innováció, a közoktatás és a kultúra éve lesz", valamint a szervezőbizottság szeretné, ha 2009-ben Sólyom László köztársasági elnök megismételné a tavalyi világfórum nagysikerű államfői paneljét, a "zöld elnökök" környezetvédelemnek szentelt találkozóját.
Közlése szerint a zsinagóga közvetlen közelében három, egymáshoz kapcsolt telken több mint kétszáz luxuslakást hoznának létre. Az egyesület leszögezte, hogy az új szabályok szerint e rendkívül intenzív beépítés már nem valósulhatna meg. A szervezet kitért arra, hogy Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke és Pedro Valencia spanyol befektető közös cégei 1993-ban szerezték meg az ingatlanokat.

A 19. század végén épült, Síp utca 8. és 10. szám alatti házakat, amelyek 2005 óta egyedi műemléki védettség alatt álltak, 2007 végén lebontották. A bontási engedélyt a befektető még a műemléki védettség hatályba lépése előtt kapta meg a VII. kerületi önkormányzattól.

A Síp utcai házaknak csak a homlokzati falai és első traktusa maradt meg, alájuk négyszintes mélygarázs, föléjük még három emelet, mögéjük pedig nyolcszintes szárnyak épülnek, a beruházásban érintett harmadik műemléképület, a Hild József által tervezett Dohány utca 10. udvarára pedig szintén nyolcemeletes épület kerül - ismertette az ÓVÁS! a Herzl Passage terveit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár