2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Bukott főtitkárt figyelt a csehszlovák állambiztonság

2008. január 2. 12:00

Közvetlenül az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás után a volt korabeli kommunista állambiztonsági szolgálat (STB) Milos Jakest is megfigyelés alatt tartotta.

Az Alfa 1 fedőnevű akciót a levéltári dokumentumok szerint 1989 decemberében azért rendelték el, hogy képet szerezzenek Csehszlovákia éppen megbukott első számú politikusának kapcsolatairól, és megakadályozzák az esetleges külföldre távozását - írta most felfedezett dokumentumokra hivatkozva a Mladá Fronta Dnes című legnagyobb példányszámú cseh napilap.

Milos Jakes

Csehszlovákiában az 1989. november 17-i prágai diáktüntetés erőszakos feloszlatása indította el a "bársonyos forradalmat". Alig egy hónapon belül a négy évtizeden át uralkodó kommunista párt elveszítette hatalmi pozícióit, Milos Jakes pártfőtitkárt és Gustáv Husák köztársasági elnököt lemondatták. Jakesnek abban az időben egy rendkívüli parlamenti vizsgálóbizottság előtt kellett elmagyaráznia, hogy a rendőrség miért verte szét erőszakkal a novemberi diáktüntetést. A korabeli titkosszolgálat ebben a helyzetben rendelte el Jakes megfigyelését.

Petr Blazek történész, aki a levéltári dokumentumokat felfedezte, úgy véli, hogy Jakes megfigyelését már az új, Marián Calfa vezette szövetségi kormány rendelte el. Szerinte az akció hivatalos indoklása nagyon általános, s ma nehéz megmondani, hogy valójában miért is rendelték el.

A történész kifejtette: Jakes ugyan bizonyíthatóan félt és tartott attól, hogy az addig nyugodtan folyó csehszlovákiai események más fordulatot vesznek, s a bukott rendszer vezetői esetleg rács mögé kerülnek, de arra nincs írásos bizonyíték, hogy emigrációt tervezett volna. Blazek úgy véli: ez nem is igen volt lehetséges, hiszen a gyakorlatban csak Kína vagy Kuba jöhetett számításba.

A történész elmondta, hogy Jakes megfigyelését január végén fejezték be, s az akcióba 33 titkosrendőrt és 20 gépkocsit vontak be. A dokumentumok nagyon hiányosak, és az akció lefolyásáról vagy eredményéről semmiféle jelentés nem maradt fenn.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár