2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Moszkvai múzeumban az orosz és szovjet first ladyk

2007. november 21. 08:00

Az orosz, szovjet és újra orosz "első asszonyokról" látható kiállítás a moszkvai Orosz Kortárs történeti múzeumban.

A választék igen széles: Alekszandra Fjodorovna Romanovától, II. Miklós utolsó orosz cár feleségétől a Szovjetunió Kommunista Pártjai főtitkárainak nején át egészen a Szovjetunió utolsó, és Oroszország első államfőjének társáig és Ljudmilla Putyináig ível.

Alekszandra Fjodorovnáról a kiállítás jótékonyságát domborítja ki, azt, hogyan dolgozott az I. világháború tábori kórházaiban és például látható néhány azokból a vöröskereszttel díszített porcelán húsvéti tojásokból is, amelyekkel a sebesülteket megajándékozta.

Nagyezsda Krupszkaja, Lenin élettársa egészen más típusú asszony volt: független, büszke, és nyitott. Életét az új társadalmi rend kiépítésének szentelte. A hétköznapokban szerény ember lehetett, erre utal a kiállításon látható nagyon egyszerű ruhája és félcipője.

Nagyezsda Allilujeva, Sztálin felesége mindvégig férje árnyékában élt, nem jelent meg hivatalos rendezvényeken, de még a filmhíradóban is csupán a temetéséről akadt egy néhány perces felvétel. A bemutatón férjével folytatott levelezéséből látható néhány lap: ő Sztálint Kedves Joszifnak, férje őt Tatykának szólítja. Nyina Koharcsuk-Hruscsova, Nyikita Hruscsov felesége életéből egyebek mellett látható az a minisztertanácsi határozat, amely megállapította nyugdíját, egy autót bocsátott rendelkezésére sofőrrel, és jogot adott ahhoz, hogy látogassa a kantint.

Teljesen felforgatta a szovjet hagyományokat Raisza Gorbacsova, Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió utolsó elnökének felesége. Az egyszerű sorból származó First Ladyk után ő maga is tanult ember volt, csinos és nagyon elegáns, ami nem kevés ellenérzést váltott ki az orosz emberekben. Újra foglalkozott a jótékonysággal, és reprezentált férje oldalán. Könyvet is írt Remélek címmel; a kiállításon többek között e kötet látható, és Mihail Gorbacsov kölcsönadta néhány személyes tárgyát.

A Borisz Jelcin feleségéről szóló kiállításrész rendezésében maga Jelcina is részt vett. Végül Ljudmilla Putyinát fényképek mutatják be: némelyiken férjével, másokon egyedül, megint másokon hivatalos rendezvényeken látható. Jelena Szkolnyikova, a múzeum vezető munkatársa, a kiállítás rendezője elmondta: a bemutató minden szereplőjéhez egész korszak kötődik az emberek emlékezetében, s mindegyikük legkiemelkedőbb vonásait igyekeztek bemutatni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár