2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kremlben lesz az orosz cárnők múzeuma

2006. augusztus 14. 13:15

A középkori orosz cárnők és nagyhercegnők földi maradványai alapján kidolgozott rekonstrukciókból nyílik múzeum jövőre a Kremlben.

Mérgezés és rettegés Moszkvában

Az egykori first ladyk végső nyughelye a Kremlben lévő Voznyeszenszkij kolostorban volt, mígnem azt 1929-ben lebontották: ekkor a Kreml múzeumai munkatársainak köszönhetően a szarkofágokat nem megsemmisítették, hanem átvitték az Arhangelszkij székesegyház altemplomába. A XX. század végén született döntés arról, hogy felnyitják a szarkofágokat és rekonstruálják a valamikori cári feleségek arcmását és viseletét. A régészekből, antropológusokból, restaurátorokból, biokémikusokból, igazságügyi orvos-szakértőkből verbuválódott csapat 2000 óta dolgozott a feladaton, s erőfeszítéseiknek köszönhetően, rengeteg érdekesség derült ki a XIV-XVIII. századi orosz uralkodók asszonyairól.

Iván és egyik felesége

A leletek tanúsága szerint a fenséges feleségek nem voltak hosszú életűek: legtöbbjüket 20 és 40 éves koruk között ragadta el a halál. Sokat ártottak egészségüknek a kozmetikumok, amelyeket higany-, arzén- és ólomvegyületekből állították elő, legalábbis erre utal a cárnők csontjainak és hajmintáinak vegyelemzése. A cárnők és nagyhercegnők szép, egészséges fogakkal rendelkeztek. Sokat szenvedhettek viszont izületi bántalmaktól, amit a tudósok azzal magyaráznak, hogy nap mint nap hosszú órákat töltöttek a fűtetlen templomokban.

A vizsgálat középkori krimikre is fényt derített. Jelena Glinszkaját, Rettegett Iván édesanyját például megmérgezték. A vizsgálat megvédte az asszony jó hírét - a történészek mostanáig azt hitték, hogy Jelena félrelépett, s fiainak - Rettegett Ivánnak és Jurijnak az apja nem III. Vaszlij nagyherceg, hanem egy fiatal szerető volt. Méreg végzett Rettegett Iván első feleségével, Anasztaszijával is, aki 27 évesen távozott az élők sorából. Korábban úgy vélték, hogy a sok szülés - a cárnő hat gyermeknek adott életet - rendítette meg az egészségét, de a vegyelemzés most bebizonyította, hogy higannyal mérgezték meg.

Ugyancsak megmérgezték Rettegett Iván harmadik feleségét, Marfa Szobakinát. A hölgy az első oroszországi "szépségverseny" győztese lett, amelynek fődíja a cárral való házasság volt. Az uralkodó utasítására egész Oroszország területéről összeszedték a nemesi származású kisasszonyokat. Másfélezer szépség gyűlt össze Moszkvában, s mindegyikük szigorú orvosi vizsgálaton esett át. A "döntősökkel", vagyis a legszebbekkel a cár személyesen is megismerkedett, s választása Marfára esett. Az ifjú szépség azonban nem örvendhetett sokáig a sikernek - az esküvő előtt betegeskedni kezdett, s két héttel a menyegző után meghalt.

Szergej Nyikityin antropológus rekonstruálta a cári feleségek és a nagyhercegnők arcmását: szoborportréik, ahogy a helyreállított, több száz éves viseletek a jövő évtől tekinthetők meg a Kremlben nyíló új múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár