2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalandozások Pannóniában: légiósok a fővárosban

2007. augusztus 7. 13:00

Nem is feltétlenül a látvány nyújt maradandó élményt az antik épületek falai között sétáló látogatónak, hanem az a tény, hogy egy ilyen méretű helyszínt sikerült megmenteni.

Ez elsősorban a hazai műemlékvédelemnek és jó néhány humanista gondolkodású kutatónak, régésznek köszönhető, akik idejekorán felismerték az antik Budapest  jelentőségét. Az 1700-as évek végétől kezdődően Schönvisner István, Zsigmondy Gusztáv, Hampel József, Kuzsinszky Bálint, Nagy Lajos és Szilágyi János értékmentő munkáját érdemes megemlíteni.

Légifotók Aquincumról a Civertan oldalán

Pannónia tartományban 4 római légió állomásozott, ebből az egyik Pannonia inferior (alsó Pannonia) fővárosában, Aquincumban. Az aquincumihoz hasonló kiterjedésű romterület egyedül Ausztria területén, az egykori Carnuntumban található. Aquincum földjét a Flavius-korban szállta meg a katonaság, az első tábort 89-ben építették. Ez egy kővel erősített, ketős árokkal rendelkező palánkerőd volt. A légió végleges erődje csak a parthus hadjáratból való visszatérése, 117-118 után épült meg. Ennek nagysága 460 x 520 méter volt, 1,6-1,9 m vastag fala 23 hektáros területet övezett. Aquincum a II. század elejétől a római uralom végéig volt a provincia székhelye. Sok császár járt itt, utoljára Valentinianus, aki azonban nem tudott itt áttelelni, mivel már egyetlen arra alkalmas épület sem állt a városban.

Aquincum Magyarország és Európa egyik legkiterjedtebb római települése, melynek jelentős részét sikerült régészeti feltárásokkal bemutathatóvá tenni. A polgárváros, a katonaváros, a légiós tábor, a vízvezeték, a két amphitheatrum és több más épület maradványai átvészelték a középkor évszázadait. Néhány építmény, így a két amphitheatrum és a vízvezeték (aquaeductus) egyes részei mind a mai napig a felszín fölé emelkednek, mások pedig a föld alatt vagy újabb épületekbe foglalva rejtőzködnek.

A Római fürdő forrásainak felszín fölött vezetett vize nemcsak a polgárváros fürdőit és kútjait táplálta, hanem árkádos vezetéken tovább haladva elérte, a katonavárost és magát az erődöt is. Ez utóbbiak néhány kilométerrel délebbre fekszenek a polgárvárostól. Ennek az az oka, hogy egyetlen olyan település sem kaphatott városi jogokat, amely adminisztratív szempontból katonai parancsnokság alatt állott.

Mivel azonban a segédcsapatok és a légiók körül spontán kialakult polgári települések minden esetben katonai területnek számítottak, az erődeik mellett alapított, tényleges polgári közigazgatással felruházott városokat ezektől távol kellett telepíteni. A jogi különbség csak a III. század elején kezdett eltűnni, nem utolsósorban ezért, mert az éppúgy városi jellegű katonai település (canabae) a jómódú katonák jelenléte következtében jobban fejlődött, mint a polgárváros.

Aquincum emlékeinek bemutatására több múzeum és kiállítóhely is szolgál, amelyek közül a polgárváros területén létesített régészeti park és állandó kiállítás a legjelentősebb. A további helyszíneket bemutató kiállításokon túl érdemes felkeresni a Nemzeti Múzeum lapidáriumát is, ahová az egész tartomány területéről kerültek római kori emlékek.

A Budapest területén lévő római kori emlékek feltárása és megmentése azonban még korántsem ért véget. A folyamatos építkezések mindig kínálnak lehetőséget a kutatók számára az Aquincumról szóló fejezetek bővítésére. Ezen kívül az egykori Óbudai Hajógyár területén lévő hatalmas területen terült el Hadrianus részben feltárt palotája. Az örökségvédelmi szempontokat háttérbe szorító, a helyszínre tervezet nagyberuházás azonban a szakértők szerint komolyan veszélyezteti a komplex épületegyüttes megmentését.

Web: www.lugio.hu, www.ripapannonica.hu
Blog: romaikor.blogter.hu, romanage.blogter.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár