7 végzetes pillanat

Rómába utazott a Magányos cédrus

2007. március 23. 17:00

A Magányos cédrus című alkotás, Csontváry Kosztka Tivadar festménye képviseli Magyarországot az Európai művészet mesterművei című, pénteken megnyíló kiállításon Rómában - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium az MTI-vel.

A tárlaton az Európai Unió minden tagállama egy-egy, általa kiválasztott művészeti alkotással mutatkozik be. A megnyitón jelen volt Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki Giorgio Napolitano olasz államelnök meghívására utazott az olasz fővárosba, az uniót alapító római szerződés 50. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésekre.

Csontváry Kosztka Tivadar (1853- 1919) festménye éppen 100 évvel ezelőtt, 1907-ben készült. A kép 1919-ben - a művész hagyatékával együtt - Gerlóczy Gedeon tulajdonába került, aki nemcsak megőrizte az alkotó életművét, hanem igyekezett a hazai és külföldi közönség előtt is ismertté tenni.

A Magányos cédrust 1994 elején vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank a Gerlóczy-örökösöktől. A kép 2005 októberében közgyűjteményi tulajdonba, illetve tartós letétként a pécsi Csontváry Múzeumba került. Hiller István miniszter római látogatása során megnézi a Római Magyar Akadémia rekonstrukciós munkálatait is. A felújított épületet előreláthatólag június elején avatják fel - áll a közleményben.

A Római Magyar Akadémia 1927 óta működik az olasz fővárosban. Székhelye, a Falconieri-palota a magyar állam legértékesebb külföldi ingatlana. Számos pompás részletét az egyetemes barokk művészet egyik legnagyobb mestere, Francesco Borromini alakította ki a 17. században. Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter annak idején azért vásároltatta meg a különleges szépségű épületet, mert azt akarta - miként a bejárat falára illesztett emléktábla is említi -, hogy a magyar tudománynak, kultúrának és művészképzésnek méltó otthona legyen az "Örök Városban".

(Múlt-kor/MTI)

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!