2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A leghíresebb adócsaló: 60 éve hunyt el Al Capone

2007. január 26. 16:00

Chicagótól az Alcatrazig

Amerika első számú közellensége nap mint nap békésen szivarozva hajtott végig golyóálló kocsijában Chicago utcáin, árvák és özvegyek javára adakozott, újságoknak nyilatkozott. A kövérkés, kopaszodó, olajos bőrű, gyémántgyűrűket előszeretettel viselő bűnöző még életbiztosítást is akart kötni, de hogy hogy nem, nem akadt biztosító, amely vállalta volna a kockázatot. Al Caponét ugyanis hiába őrizte több tucat testőr, több alkalommal is csak hajszál híján élte túl az ellene elkövetett merényleteket.

Ügyvédjével a tárgyaláson

Ő maga sem maradt adós: a szembeszegülőket könyörtelenül legéppuskáztatta, emberei 1927-ben szabályszerűen megostromolták még a chicagói rendőrséget is. Leghírhedtebb tette 1929-ben a Bálint napi vérfürdő volt, amikor egy garázsban a rivális Moran-banda hét tagjával végeztek egyszerre (a véráztatta falat ma is morbid nevezetességként mutogatják). A gengszerkirály sokáig sérthetetlennek tűnt: több alkalommal állt bíróság előtt gyilkosság vádjával, de mindig felmentették, a zsebében lévő polgármester és a rendőrség rendre igazolta alibijét.

Csillaga 1929 után áldozott le: Philadelhiában pár hónapra börtönbe csukták tiltott fegyverviselés miatt. Kiszabadulva már nem tudta ott folytatni, ahol abbahagyta, a gazdasági válság gyötörte közhangulat és a nagypolitika is ellene fordult. A legendás bűnözőt, akit egy évtizedig rendőrök hada hajszolt hiába, végül adócsalás vádjával fogták meg, 1931 júniusában letartóztatták és 11 esztendei börtönbüntetésre, valamint 80 ezer dollár büntetésre ítélték.

Két évet ült Atlantában, majd az új Alcatraz börtönbe szállították át - hét és fél év után szabadult. A börtön kapuján azonban már nem az alvilág fejedelme, hanem csak egy emberi roncs lépett ki. Birodalma az alkoholtilalom megszűnte és a főnök bezárása után szétesett, őt magát fiatalon szerzett és elhanyagolt vérbaja tette tönkre. Életének utolsó nyolc évét teljes visszavonultságban, családja körében töltötte floridai birtokán, mígnem 1947 januárjában előbb tüdőgyulladást kapott, majd az ezt követő agyvérzésbe halt bele.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár