2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Sakál beperelte Franciaországot

2006. január 26. 13:02

A világ egyik legismertebb terroristája, az immár 12 éve rács mögött lévő Carlos óriásit változott: amíg szabadlábon volt, addig gyilkosságokkal és merényletekkel tette hírhedté nevét, most viszont már hisz a jog elsőbbségében.

Legalábbis erre utal, hogy Carlos immár a korábban általa megvetett bírósági úton próbál küzdeni igazáért. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál beperelte Franciaországot fogva tartásának körülményeiért, s a testület szerdán kezdte meg beadványának fellebbviteli tárgyalását.

Carlos - eredeti nevén Ilich Ramírez Sánchez - azt kifogásolja, hogy a francia hatóságok elfogásától (1994 augusztusától) egészen 2002 októberéig teljes elszigeteltségben őrizték, ami szerinte sérti az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkét. Ez a rendelkezés tiltja az embertelen és megalázó bánásmódot. A panaszt a strasbourgi bíróság tavaly januárban első fokon elutasította, de Carlos fellebbezett.

Carlos 1973-ban és ma

A venezuelai Carlost 1994 augusztusában fogták el a francia titkosszolgálatok Szudánban, s 1997 végén életfogytiglani börtönre ítélték egy hármas gyilkosság miatt. Büntetését az egyik legszigorúbb francia fegyintézetben, a Párizs külvárosában lévő fresnes-i börtönben tölti, s fogva tartásának körülményei miatt 2004 végén néhány napig éhségsztrájkot is folytatott.

A szerda reggeli francia tv-híradók beszámolója szerint nem csak Carlosnak vannak kifogásai a börtönélet miatt: egy másik francia fegyintézet 10 elítéltje - mindannyian életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik - közös levélben kérte, hogy esetükben állítsák vissza a halálbüntetést, s végezzék ki őket (Franciaországban ugyanis 1981-ben eltörölték a halálbüntetést). "Élve befalaztak minket... remény sincs a szabadulásunkra" - írták az illetők, akik saját bevallásuk szerint már 6-28 évet töltöttek rácsok mögött. Az érintettek mindannyian a legveszélyesebb francia bűnözők közé tartoznak, s cselekményeik miatt "valódi" életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket a bíróságok, azaz halálukig a rácsok mögött kell maradniuk.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár