2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ausztrál újságíró segítette a kínai propagandát a koreai háborúban

2007. január 29. 11:00

Szándékosan manipulált

A biológiai fegyverhasználat vádja nyugaton Burchett írásai nyomán vált ismertté - állítják a kutatók, akik szerint az újságíró nem csak megismételte az Amerika elleni vádakat, hanem számos cikkben beszámolt arról, hogy maga is vizsgálatokat folytatott az ügyben. A szemtanúkkal történő beszélgetések után, akik különös rovarokat véltek látni, arra a következtetésre jutott, hogy a biológiai fegyverek bevetéséről szóló hírek igazak.

Egyszer arról is beszámolt, hogy olyan furcsa bogarakat látott, amelyek nem honosak Koreában. "Az egyik bogár egy hüvelyk hosszú volt, potroha a földet súrolta, és rákollóhoz hasonlatos csáprágóval rendelkezett, a másik kisebb volt, akkora mint egy házi légy." Máshol Burchett egy amerikai hadifogolyról számol be, aki megevett egy legyet, hogy bebizonyítsa, az amerikaiak nem használtak biológiai fegyvert Észak-Koreában, de egy nappal később belehalt a magas lázba.

A szovjet dokumentumokból kiderül, hogy Burchett a tudósításon kívül szervesen részt vett a propaganda felépítésében is: a kínaiak fogságába került amerikai pilóták vallomásainak lefordítása és ideologikus megfogalmazása mögött is ő állhatott. Mivel ezeket a vallomásokat főként kínzással szerezték meg, Burchett ezeknek is részese lehetett - ezt támasztja alá az a korábbi vád is, amely szerint a KGB-nek dolgozott.

Tudósításaiban persze egy egész más képet sugallt, az észak-koreai hadifogolytáborról például a következőket írta: "A tábor úgy néz ki, mint egy svájci üdülőhely. A hangulat is inkább egy luxus nyaralóhelyéhez hasonlít, mint egy hadifogolytáboréhoz. A legtöbben úgy vélték, hogy az újkori történelemben sehol nem bántak ilyen jól a hadifoglyokkal, mint itt."

Burchett írásaiban nem említi meg, hogyan bántak az észak-koreaiak és a kínaiak a hadifoglyokkal. Ehelyett hangosan dicsőíti az amerikai pilóták bátorságát, amivel bevallották állítólagos bűneiket, holott a kényszer alatt tett vallomások tele vannak a kommunista propaganda olyan közhelyeivel, mint például "a Wall Street háborús uszítói", ami már abban az időben is megkérdőjelezte e vallomások hitelességét. Mai ismereteink szerint a katonák nem vallották be ezeket a bűnöket, csupán Burchett torzította el az igazságot.

Robert Manne ausztrál egyetemi tanár Burchettről írt rövid könyvében azt írja, hogy ezek a táborok ugyanolyan borzalmasak voltak, mint a 20. században létrehozott más hadifogolytáborok. "Az észak-koreaiak 5000-12000 dél-koreai hadifoglyot gyilkoltak meg, és 5000-6000 amerikai hadifogoly haláláért felelősek"- írja Rummel, a Hawaii Egyetem professzora.

Burchett azon kevés újságírók egyike volt, aki a megfelelő helyen tartózkodott, hogy tudósíthasson a másik oldalról, ám Észak-Korea és Kína iránti lelkesedése megakadályozta őt abban, hogy kihasználja ezt a lehetőséget. Munkáinak és a legújabb dokumentumoknak a részletes vizsgálata alapján elmondható, hogy Burchett nem az a lázadó újságíró volt, akinek hívei látni szeretnék, hanem egy igazi propagandista. Ez pedig komoly csalódást jelent az ausztrál újságírók és történészek számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár