2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékönyvvel köszöntötték az 50 éves Fülest

2006. december 14. 08:45

A Füles című rejtvényújság szellemének és tartalmának megfelelő hangulatban - vagyis vidáman, szellemesen, jókedvvel - mutatták be A Füles 50 éve című rejtvényregényt kedden.

Erdős Zoltán, a könyv egyik szerkesztője, a Füles jelenlegi vezető szerkesztője nyitotta meg a könyvbemutatót a Hauer cukrászdában. Azért választották ezt a helyszínt, mesélte, mert az első szerkesztőség irodái a Sajtóházban voltak, de azt lebontották. Viszont állítólag a szerkesztőség tagjai szerettek a Hauerbe járni, ezért az elegáns cukrászdába hívták meg az újságírókat, és azokat a vendégeket, akik meséltek a Fülesről, hozzá kapcsolódó viszonyukról.

Gálvölgyi János kifejtette: bár nem tud képregényt fejteni, az újságot mégis gyakran forgatta, mert a benne lévő képeket, vicceket, karikatúrákat és képregényeket szerette, sőt egy időben dolgozott is a lapnál. A könyvbemutatón jelen volt Korcsmáros Péter operaénekes, a legendás Füles-képregényt rajzoló Korcsmáros Pál fia, aki édesapjáról emlékezett meg.

Rendkívül érdekes és szórakoztató volt dr. Bogdán Gábor, főiskolai docens előadása, aki a Füles indulása óta minden lapot megvásárolt, feleségével együtt szenvedélyes rejtvényfejtő, sőt Füles-függő. Az évek során a legkülönfélébb adatokat, érdekességeket jegyezte fel az újságról és számolta össze, hány képregényt, pályázatot jelentetett meg az újság. Például elmondta: az eddig megjelent lapok súlya mintegy 130 kilogramm, a lapok hosszúsága, ha egymás mellé tennék őket 7698 méter lenne. Felsorolta, hogy az egyik legnépszerűbb rejtvénynek mi volt az első, a századik, az ezredik és tízezredik kérdése és megfejtése. Tudta, hogy az első pályázat a 3. számban jelent meg, és azóta mintegy 5700 pályázaton, több mint 40 ezren nyertek. Hozzátette: a lap nemcsak tartalmas kikapcsolódást nyújt számára, hanem előadásait is érdekesebbé tudja tenni a benne olvasott, vagy megfejtett információkkal.

A könyvbemutatón egy különleges Szamártárat is bemutattak. Kiss Endre drámapedagógus a szamarat mint állatot vizsgálja, saját elmondása szerint már 15 éve, és számos történetet, képet, információt gyűjtött össze erről a haszonállatról, amely szerinte egyáltalán nem csökönyös.

A Füles 50 éve című rejtvényregény a Sanoma Budapest Kiadó Zrt. gondozásában jelent meg. Bár a Füles 2007. február 3-án lesz valójában 50 éves - az első szám 1957. február 3-án került az újságárusokhoz -, létrehozói úgy gondolták, korábban kiadják a kötetet, mert kitűnő karácsonyi ajándék lehet a rejtvényfejtőknek, és rejtvényt nem fejtőknek is, hiszen olyan érdekességek olvashatók benne, amelyek sokak számára nyújthat szórakoztató perceket.

A könyvben olvasható például a lap és a rejtvény története, a legemlékezetesebb pályázatok és azok nyereményei (például 1974-ben a Kot-kot-kotkodács pályázat díja egy tojótyúk volt, kukoricával és rántottasütővel), továbbá közkedvelt rovatok, humormorzsák, címlap sztorik is. Természetesen a képek sem hiányoznak, a szerkesztőségről, korábbi címlapokról, rejtvényekről, karikatúrákról látható számos fotó.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár