2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint hárommillióan haltak meg az ukrajnai éhínségben

2008. november 13. 10:35 MTI

A legújabb kutatási adatok szerint Ukrajna közel három és fél millió lakosát veszítette el az 1932-33-as nagy éhínség, a holodomor következtében.

Az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Szociális Kutatóintézete által közzétett adatok szerint a holodomor során az ukrán városokban 940 ezer 15 és 60 év közötti munkaképes korú lakos, 262 ezer idős ember és 800 ezer gyermek halt éhen. A falusi lakosság körében az éhínség 660 ezer munkaképes és 242 ezer idős korú személy, valamint 594 ezer gyermek életét követelte - közölte szerdán az UNIAN hírügynökség.

A jelentés szerint Omeljan Rudnickij, a Demográfiai és Szociális Kutatóintézet szakértője a holodomorral kapcsolatos kutatás adatait ismertető kijevi sajtókonferenciáján elmondta: 1933 márciusa és júliusa között, azaz öt hónap alatt Ukrajnában annyi ember halt meg, mint a megelőző öt év során összesen. A kutató szerint az éhínség legtöbb áldozatot Kijev megyében szedte, ahol a lakosság 15 százaléka pusztult el, továbbá Harkiv megyében és az akkor Ukrajnához tartozó Moldáv Autonóm Köztársaságban, valamint Vinnyica, Csernyihiv, Odessza megyékben volt nagyon magas az áldozatok száma, míg a legkisebb emberveszteséget a kelet-ukrajnai Donyeck megye szenvedte el.

A kérdés kapcsán Ljudmila Szljuszar, a Demográfiai és Szociális Kutatóintézet munkatársa kifejtette: a holodomor jelentős mértékű rombolást végzett az ukrán családi hagyományokat őrző faluban. Ekkor megsemmisült és már soha nem újult meg az ukrán falu magas "házasságkötési potenciálja", ami visszavetette a születések számát, és később népességfogyást idézett elő - állapította meg a demográfus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár