2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feketék arcképe kerülhet az angol fontra

2006. január 9. 12:15

A brit bankjegyek tervezői eddig nem vették figyelembe, hogy nemzeti történelmükben afrikai és ázsiai származású emberek is döntő szerepet játszottak. A miniszterelnök tanácsadója a papírpénzre kerülő arcok kapcsán társadalmi vitát kezdeményezett a brit történeti identitásról.

Fontos társadalmi vita a brit identitásról

A nemzeti fizetőeszköznek szimbólumértéke van és a papírpénzeken feltűnő arcok alapesetben egy nemzeti közösség múltjának büszkeségeit ábrázolják. A brit nemzetközösség története multikulturális jelenség, társadalma különböző etnikumok olvasztótégelye. Tarthatatlan állapot, hogy a mindezek reprezentációjaként értelmezett papírpénzeken kizárólag fehérbőrűek tűnnek fel - hívja fel a figyelmet a ma is létező ellentmondásra Linda Colley, a London School of Economics tanára. Tony Blair brit kormányfő tanácsadójaként sürgős változtatást is javasol az ügyben. "Vannak fájdalmasan nyilvánvaló mulasztások, melyek könnyen orvosolhatók lennének!" - mondja.

Sunder Katwala, a Fabian Társaság képviseletében társadalmi vita megrendezését tartaná helyénvalónak annak eldöntésére, hogy kik legyenek a bankjegyekre újonnan felkerülő személyek. A szellemiségében újszerű, Colley-éval megegyező álláspont képviselői Charles Darwin helyére például a kétszeres aranyérmes olimpiai bajnok és világcsúcstartó atlétát, a feketebőrű Daley Thompsont tennék, vagy a viktoriánus kor jamaicai származású költőnőjét, Elizabeth Barrett Browningot.

A jelöltek névsorát XIX. századi indiai képviselő (Dadabhaj Naoroji), választójogi harcos (William Cuffay) és a Krím-félszigeten 1845-ben kórházat alapító Mary Seacole ápolónő is gazdagítja.

Colley professzor mindezek mellett a brit identitás újragondolásához, átértékeléséhez is elérkezettnek látja az időt. Az angolszász világ kevert etnikai összetétele mára ugyanis a brit-fogalom egyik sarkkövévé vált, s egy fekete, vagy egy indiai éppen annyira vallja magát britnek, mint egy vörös hajú, fehér bőrű skót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár